Νέο τεστ Άδωνι από Τρόικα! Τι θα ζητήσουν οι δανειστές μας

  • Iatropedia
Από το μικροσκόπιο της τρόικας θα περάσει τόσο ο ίδιος ο υπουργός Υγείας όσο και όλο το σύστημα της Υγείας. Οι τροϊκανοί άλλωστε έρχονται για άλλη μια φορά με άγριες διαθέσεις πριν δώσουν το πράσινο φως για την επόμενη δόση.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Οι τροϊκανοί έρχονται και μαζί τους φέρνουν και αρκετή αγωνία για τα στελέχη του υπουργείου Υγείας τα οποία ανησυχούν αν θα περάσουν τα …τεστ των δανειστών μας.

Άλλωστε οι τροικανοί έρχονται με πρόθεση οριστικά πια να ελέγξουν τα οικονομικά του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ πριν αποφανθούν.

Στη συνάντηση αυτή ο υπουργός Υγείας θα παρουσιάσει μεταξύ άλλων τη ρύθμιση για τα φάρμακα που θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων (πιθανότητα στο 65% από το 80% που είναι σήμερα σε σχέση με τα off patent), μειωμένες συμμετοχές για τους ασθενείς που επιλέγουν γενόσημα αλλά και κίνητρα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Εκτός των φαρμάκων όμως οι δανειστές μας θα εξετάσουν με κάθε λεπτομέρεια τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων αλλά και του ΕΟΠΥΥ.

Στα νοσοκομεία το πρόβλημα δε φαίνεται να είναι μεγάλο καθώς οι περισσότερες διοικήσεις τήρησαν το οικονομικό όριο που είχε τεθεί με εξαίρεση βέβαια τα φάρμακα που φαίνεται πως ρίχνουν έξω τον συνολικό προγραμματισμό.

Τα νοσοκομεία επίσης φαίνεται να έκαναν καλά το…μάθημά τους και σε ότι αφορά τις εξοφλήσεις των παλιότερων χρεών προς προμηθευτές. Οδηγία που είχε θέσει από την αρχή η τρόικα να εξοφληθούν δηλαδή πρώτα όλοι οι ιδιώτες.

Ήδη έχει καταβληθεί το 84% των υποχρεώσεων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ δηλαδή 967 εκατ. ευρώ από συνολικές υποχρεώσεις 1,15 δισ. Ευρώ σε ιδιώτες.

Το μεγάλο αγκάθι όμως παραμένει ο ΕΟΠΥΥ ο οποίος και δεν εξοφλεί τα παλιά του χρέη και τα έσοδα του δεν αυξάνει. Και πώς να γίνει αυτό άλλωστε όταν η ανεργία καλπάζει.

Οι τροϊκανοί όπως όλα δείχνουν θα συμφωνήσουν με τις νέες ρυθμίσεις Άδωνι για τα φάρμακα όχι όμως και με τα υπόλοιπα καθώς εδώ και καιρό ζητούν να περικοπούν εκ νέου οι δαπάνες.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι οι ασφαλισμένοι πιθανότατα να δούνε και νέο ψαλίδι σε παροχές και υπηρεσίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέες εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου με αποζημίωση ΕΟΠΥΥ! Τι θα αλλάξει η κυβέρνηση

Έρχεται νέος …ΕΟΠΥΥ! Τι θα γίνουν πολυϊατρεία-προσωπικό

Μυρίζει μπαρούτι η Υγεία! Τριήμερο μπλόκο από γιατρούς- εργαζόμενους

Πρόεδρος Νοσηλευτών στο iatropedia: Η καφκική Διαθεσιμότητα και ο ερασιτεχνισμός!