Νέο σκάνδαλο με εμφυτεύματα ισχίων και όχι στήθους συγκλονίζει τη Γαλλία

  • Iatropedia
Εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς στον κόσμο μπορεί να έχουν εκτεθεί σε σημαντικά ποσοστά τοξικών μετάλλων λόγω ελαττωματικών εμφυτευμάτων ισχίου. Σήμερα η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, αποκαλύπτει ότι τα εμφυτεύματα ισχίου ASR, που κατασκευάζονται από την εταιρία «DePuy Orthopaedics» και τα οποία αποσύρθηκαν το 2009 από την Αμερικάνικη αγορά ως επικίνδυνα, συνέχιζαν να κυκλοφορούν στη Γαλλία μέχρι και τα μέσα του καλοκαιριού του 2010.

Τα εμφυτεύματα ισχίου, όπως τα εμφυτεύματα στήθους, βρίσκονται μεταξύ των ιατρικών αναλωσίμων, και ως εκ τούτου δεν υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς με τα φάρμακα σε ότι έχει να κάνει με την κυκλοφορία τους στην αγορά. Τα ASR, έχουν την ιδιαιτερότητα να συνδέουν μέταλλο με μέταλλο, και είναι πιο ανθεκτικά από τις άλλες ενώσεις με κεραμικό. Με την τριβή όμως τα μέταλλα απελευθερώνουν μεταλλικά ιόντα και γίνονται τοξικά.

Αν και δεν έχουν αποδειχτεί μέχρι στιγμής, οι επιπτώσεις από την τοξικότητα των μετάλλων μέσα στον οργανισμό, και μόνο η απελευθέρωση τοξικών ιόντων, κατάστησε τα εμφυτεύματα ASR, απαγορευμένα για την Αμερικάνικη αγορά. Στη Γαλλία βέβαια άργησαν κάποιους μήνες , με αποτέλεσμα σήμερα η κοινή γνώμη να συνταράσσεται από αυτό το νέο σκάνδαλο.

Η Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ), έχει ερευνήσει το θέμα και κατέληξε ότι αν και είναι γνωστός αυτός ο κίνδυνος από τα εμφυτεύματα ισχίου, χιλιάδες ασθενείς μπορεί να έχουν εκτεθεί σε σημαντικά ποσοστά τοξικότητας: «Η τοποθέτηση εμφυτευμάτων ισχίου» τονίζει η δρ Φιόνα Γκόντλι, διευθύντρια του BMJ, «είναι μια από τις μεγάλες επιτυχίες της σύγχρονης ιατρικής. Αλλά μια ακατάλληλη ρύθμιση, ή μια παράληψη όπως συνέβη στη Γαλλία, μπορεί εν δυνάμει να προκαλέσει κακό στην υγεία χιλιάδων ασθενών.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την ισχιαλγία στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για την οστεοπόρωση στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για την οστεοαρθρίτιδα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

εννέα ερωτήσεις και απαντήσεις για την οστεοπόρωση

βάλσαμο ο θηλασμός για το παιδί