Νέο νομοσχέδιο καταθέτει στην Βουλή μέσα στο Νοέμβριο το ΥΥΚΑ

  • Iatropedia
Το νομοσχέεδιο του ΥΥΚΑ για την καθολική υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών τόσο σε ό,τι αφορά την πρόσβασή τους στις δημόσιες δομές υγείας, όσο και σε ό,τι αφορά την φαρμακευτική τους περίθαλψη, ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής που συνεδρίασε χθες. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο Νοέμβριο θα δούμε να κατατίθεται στην Βουλή νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με το οποίο θα γίνει προσπάθεια να επιλυθούν προβλήματα των ανασφάλιστων πολιτών στην προσπάθειά τους να βρουν...την υγειά τους!

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Εκτός πάντως από το νομοσχέδιο για την περίθαλψη των ανασφάλιστων, το Συμβούλιο ασχολήθηκε και με άλλα ζωτικά θέματα κοινωνικής πολιτικής που αποτελούν βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση αυτή εκλέχτηκε με την υπόσχεση να ανακόψει την ανθρωπιστική κρίση και να ανακουφίσει τους πολίτες με τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν βέβαια οι περίπου 2 εκατομμύρια ανασφάλιστοι, άμεσα και έμμεσα μέλη.

Συγκεκριμένα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.) συνήλθε σε πλήρη σύνθεση υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και ενέκρινε:

· Τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί από το υπουργείο Υγείας εντός του Νοεμβρίου και αφορά στην καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού και τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας. Το νομοσχέδιο υλοποιεί μία σημαντική δέσμευση της κυβέρνησης, καθώς διευκολύνεται η πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές Υγείας και διασφαλίζεται η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Παράλληλα εισάγονται ρυθμίσεις που ενισχύουν το δημόσιο σύστημα Υγείας, βελτιώνοντας συνολικά τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητά του.

· Τη συνέχιση του Προγράμματος Αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης και κατά το ερχόμενο έτος. Το Πρόγραμμα προσφέρει ουσιαστική στήριξη σε εκατοντάδες χιλιάδες ωφελούμενους που έχουν πληγεί από την κρίση και η συνέχισή του κρίνεται ως μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

· Την συγκρότηση διυπουργικής Επιτροπής για την Κοινωνική Οικονομία, με έργο την αναθεώρηση του σχετικού νομικού πλαισίου. Στόχος είναι η άρση της πολυδιάσπασης που χαρακτηρίζει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, η ενοποίηση της συνεταιριστικής νομοθεσίας και η εξειδίκευση όλων των ειδικών περιπτώσεων στη βάση των διεθνών καλών πρακτικών.

Το συντονισμό της Επιτροπής αναλαμβάνει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι νομοπαρασκευαστικές εργασίες αναμόρφωσης του ν. 4019/2011 που διέπει τη λειτουργία των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) θα ολοκληρωθούν μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. Στη συνέχεια το νέο νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016 θα έχει γίνει νόμος του κράτους.

Εν τω μεταξύ, οι τροποποιήσεις του ν. 4019/2011 θα αναρτηθούν στη «Διαύγεια» στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, προς ενημέρωση και ανοικτή διαβούλευση.

Εξάλλου, ανατέθηκε στον υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδιο για τα θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση, να υποβάλει εντός του Νοεμβρίου ολοκληρωμένη εισήγηση για τον αποτελεσματικό συντονισμό και τη βέλτιστη αξιοποίηση υφιστάμενων και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, καθώς και για την κινητοποίηση νέων περιφερειακών πόρων. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο μέσο στο πλαίσιο της στρατηγικής για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.