Νέο φάρμακο κατά της χοληστερίνης μειώνει έως και 50% τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής εγκεφαλικού

  • Iatropedia
Ένα νέο φάρμακο πιο αποτελεσματικό από τις στατίνες «ρίχνει» τα επίπεδα της χοληστερίνης σε τέτοιο βαθμό ώστε μειώνει κατά το ήμισυ το ενδεχόμενο καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Το πολλά υποσχόμενο φάρμακο ονομάζεται Εvolocumab και όπως αναφέρει νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine έχει αποτελέσματα εντυπωσιακά καλύτερα σε σύγκριση με την τυπική θεραπεία μόνο με στατίνες. Κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρίας βιοτεχνολογίας Αmgen μπορεί να περιορίσει δραματικά τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης LDL (low-density lipoprotein) στον οργανισμό η οποία φράζει τις αρτηρίες προκαλώντας καρδιακές παθήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Το φάρμακο «δουλεύει» μπλοκάροντας την πρωτεΐνη PCSK9 που εμποδίζει το ήπαρ να αποβάλλει την χοληστερίνη LDL από το αίμα. Οι σχετικές δοκιμές έδειξαν μετά από 12 εβδομάδες μείωση της «κακής» χοληστερόλης σε επίπεδα χαμηλότερα του ιδανικού κατά 61%, ενώ μεγάλη μείωση παρατηρήθηκε ακόμη και σε ασθενείς που ήδη ελάμβαναν στατίνες. Τα χαμηλά επίπεδα διατηρήθηκαν για ολόκληρο το διάστημα παρακολούθησης. Σε αντιδιαστολή, μόλις 27% των ασθενών που ελάμβαναν στατίνες είδαν την χοληστερίνη τους να πέφτει κάτω από τα 100 mg/dL.

Παράλληλα, τα καρδιαγγειακά επεισόδια –εμφράγματα, εγκεφαλικά, ανάγκη νοσηλείας, αγγειοπλαστική– μειώθηκαν κατά 53% κάνοντας τους ερευνητές να μιλούν για πιθανή καρδιαγγειακή προστασία. Βεβαίως κάτι τέτοιο θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από νέες έρευνες καθώς όπως επισημαίνουν η μελέτη ήταν μικρής κλίμακας και αφορούσε κυρίως την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μελέτες με την συμμετοχή μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2017.