Νέο Δελτίο Τιμών για 143 συνταγογραφούμενα φάρμακα- Αλλά έχουμε μέλλον για να τα δούμε στην αγορά…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
ΣΦΕΕ
Στην έκδοση Δελτίου Τιμών Φαρμάκων για 143 συνταγογραφούμενα φάρμακα και ενδεικτικών τιμών για 21 ΜΥΣΥΦΑ προχώρησε το υπουργείο Υγείας. Σκοπός, η εισαγωγή στην αγορά νέων σκευασμάτων, καινοτόμων και γενόσημων. Αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει να περάσουν από φθινόπωρο από δύο επιτροπές...

Η τιμολόγηση των φαρμάκων αυτών δεν σημαίνει και την εισαγωγή τους στο σύστημα υγείας αφού θα πρέπει να αξιολογηθούν από την Επιτροπή ΗΤΑ και να περάσουν στη συνέχεια στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Αλλά με το νέο δελτίο καθορίζονται οι ανώτερες τιμές τους που θα ισχύσουν όταν περάσουν στην αγορά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το πιο ακριβό σκεύασμα στο συγκεκριμένο δελτίο τιμών είναι ένα ορφανό φάρμακο.

Όπως αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση που συνοδεύει το νέο Δελτίο Τιμών, στις χονδρικές και νοσοκομειακές τιμές δεν περιλαμβάνεται Φόρος Προστιθέμενης Αξίας. Στις λιανικές τιμές έχει συμπεριληφθεί και ο αναλογών ΦΠΑ δηλαδή 6% ή 13% ή 24% ανά περίπτωση.

Το Δελτίο ισχύει για τις φαρμακευτικές εταιρείες, τα νοσοκομεία, τις ιδιωτικές κλινικές, τις φαρμακαποθήκες, τους συνεταιρισμούς και τα φαρμακεία από την ανάρτησή του, δηλαδή από χθες 6/8/2018.

Το υπουργείο Υγείας προχώρησε επίσης και στην έκδοση καταλόγου ενδεικτικών τιμών λιανικής πώλησης και ανώτατων νοσοκομειακών τιμών νέων ΜΥΣΥΦΑ για το 1ο τρίμηνο του έτους.