Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, νέα θετική λίστα και «αναβρασμός» για τις αυξήσεις στον ΦΠΑ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Από τις 15 Φεβρουαρίου θα ισχύσει τελικά για τα φαρμακεία το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων και από την ίδια ημέρα κάποια σκευάσματα για πρώτη φορά θα ενσωματώσουν στις τιμές τους μεγαλύτερο συντελεστή ΦΠΑ και θα πωλούνται πλέον με 13% ΦΠΑ αντί για το 6% που ισχύει σήμερα.

Μεταξύ αυτών των φαρμάκων που αυξάνει η τιμή τους μέσω του ΦΠΑ με την ισχύ του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων, ξεχωρίζουν σκιαγραφικά φάρμακα και παράγωγα αίματος ενώ εξαιρέθηκαν τελικά οι ηπαρίνες, οι οποίες συνεχίζουν να υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή του 6%, όπως και όλα τα υπόλοιπα φάρμακα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική Υπουργική Απόφαση…

«ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Την τροποποίηση των Υπουργικών αποφάσεων των Διορθωτικών Δελτίων Τιμών Φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης,α) Γ5(α)οικ/102388/31-12-2015 .(Νέα Γενόσημα-Υβριδικά) β). Γ5(α)οικ/ 102389/31-12-2015 (Ανατιμολόγηση) και γ). Γ5(α)οικ/ 102390/31-12-2015 (Νέα Προϊόντα Αναφοράς, σε ότι αφορά την έναρξη ισχύος τους για τα Φαρμακεία, από 5-2-2016 στις 15-2-2016.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ

Θετική λίστα

Εν τω μεταξύ αναρτήθηκε από την Παρασκευή το απόγευμα στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ η θετική λίστα φαρμάκων (που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ) και δόθηκε περιθώριο μέχρι σήμεραΙ στις φαρμακευτικές εταιρίες ώστε να διατυπώσουν τις όποιες ενστάσεις τους.

Ο ΕΟΦ ανήρτησε στην ιστοσελίδα του το Θετικό Κατάλογο Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, στο πλαίσιο «της γραμματειακής υποστήριξης και φιλοξενίας που παρέχει» στην αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Υγείας.

Τα αρχεία που αναρτήθηκαν είναι τόσο η Θετική Λίστα όσο και η λίστα με τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ). «Η συγκεκριμένη ανάρτηση θα συνεισφέρει ουσιαστικά στη διευκόλυνση, επιτάχυνση και ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΕΟΦ.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν επισημάνσεις και σχόλια έως τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: thetiki-lista@eof.gr.