Νέο χαράτσι στους ασθενείς! Έρχονται αυξήσεις στα φάρμακα με εντολή τρόικας

  • Iatropedia
Ποδαρικό με νέες αυξήσεις στα φάρμακα αναμένεται να κάνει η νέα χρονιά. Ο Μάκης Βορίδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα φάρμακα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επιμένει σε αύξηση του ΦΠΑ, του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5%, που ισχύει σήμερα για φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου, εφημερίδες και υπηρεσίες ξενοδοχείων στο 8% ή και στο 10%, ώστε να κλείσει τελικά η διαπραγμάτευση.

«Δεν δεσμεύομαι ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στον ΦΠΑ στα φάρμακα, δεν μετέχω στις διαπραγματεύσεις, δεν είμαι εκείνος που διεξάγει τη διαπραγμάτευση» ανέφερε χαρακτηριστικάο Μάκης Βορίδης Και συνέχισε: «Ζητήματα που άπτονται της φορολογικής πολιτικής είναι ζητήματα του ΥΠΟΙΚ. Είναι ανοιχτή η συζήτηση».

Πάντως από την πλευρά του , ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, αναφερόμενος στο θέμα χαρακτηρίζει εγκληματική ακόμα και τη σκέψη αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα.

«Αύξηση του ΦΠΑ σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός μετά από όσα έχει υποστεί θα παραμείνει χωρίς φαρμακευτική περίθαλψη και με τη βούλα κυβέρνησης και δανειστών. Ακόμη και σαν σκέψη πρέπει να απορριφθεί πάραυτα», τονίζει ο κ. Λουράντος.

Μία ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα θα σήμαινε περαιτέρω μείωση του διαθέσιμου ποσού για τους ασφαλισμένους από τη φαρμακευτική δαπάνη των 2 δισ. ευρώ, καθώς θα αυξανόταν η αξία των φαρμάκων.

Με συντελεστή 6,5%, ο ΦΠΑ αντιστοιχεί σε ποσό 100 εκατ. ευρώ στη φαρμακευτική δαπάνη των 2 δισ., άρα μία ενδεχόμενη αύξηση θα συμπίεζε ακόμα περισσότερο το ήδη ανεπαρκές ποσό που διαθέτει το κράτος για τη φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τέρμα οι δωρεάν εξετάσεις και επισκέψεις σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ! Στον αέρα οι ασφαλισμένοι

Πόλεμος ιδιωτικών κλινικών-ΕΟΠΥΥ! Μόνο με ρευστό οι νοσηλείες

Με διακοπή σύμβασης απειλεί ο ΕΟΠΥΥ τις ιδιωτικές κλινικές! Πως αντιδρούν

ΙΣΑ: ''Γιατροί δύο ταχυτήτων στα νοσοκομεία» Έρχονται κινητοποιήσεις