Νέο χαράτσι σοκ στα φάρμακα! Ακριβότερα ακόμη και κατά 50%

  • Iatropedia
Ένα νέο εφεύρημα για να αυξηθεί δραστικά η συμμετοχή των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων σκαρφίστηκε η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα χιλιάδες ασθενείς να πρέπει να πληρώνουν ακόμη και κατά 50% παραπάνω τα φάρμακα που σήμερα λαμβάνουν. Πως θα εφαρμόσουν το νέο χαράτσι.

Ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει πλέον μόνο την τιμή αναφοράς ανά κατηγορία φαρμάκου (ανώτατη τιμή αποζημίωσης) και δραστική ουσία, δηλαδή τη χαμηλότερη τιμή, με στόχο τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στην πράξη σημαίνει ότι από σήμερα γίνεται επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας σε όλα τα σκευάσματα, τα οποία διαθέτουν γενόσημα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, καταρτίστηκε από τον ΕΟΦ κατάλογος με τα εμπορικά σκευάσματα που αντιστοιχούν στις δραστικές ουσίες, που ανήκουν στη θετική λίστα φαρμάκων και αποζημιώνονται από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Σε αυτή τη λίστα έχουν προστεθεί οι τιμές αναφοράς για κάθε δραστική ουσία, ανά μορφή και περιεκτικότητα και έτσι από σήμερα τα φάρμακα θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ στην τιμή αναφοράς της κατηγορίας τους, που αντιστοιχεί στο φθηνότερο σκεύασμα.

Σύμφωνα με τη διαδικασία αυτή ο γιατρός θα συνταγογραφεί τη δραστική ουσία και την εμπορική ονομασία του φαρμάκου. Σε περίπτωση που το φάρμακο που προτείνει ο γιατρός και επιθυμεί να λάβει ο ασφαλισμένος είναι ακριβότερο από την τιμή αναφοράς της κατηγορίας του, ο ιατρός πρέπει να ενημερώσει τον ασφαλισμένο ότι εκτός από την προβλεπόμενη συμμετοχή του επί της τιμής αναφοράς θα επιβαρυνθεί και με την διαφορά τιμής!

«Στο εκτυπωμένο φύλλο της ηλεκτρονικής συνταγής αναφέρεται με μήνυμα το ποσό επιβάρυνσης του ασφαλισμένου λόγω συνταγογράφησης φαρμάκου με τιμή μεγαλύτερη από την τιμή αναφοράς καθώς και η νόμιμη συμμετοχή», αναφέρει το έγγραφο του ΕΟΠΥΥ.

Ο φαρμακοποιός εκτελεί κανονικά, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος την συνταγή και εισπράττει από τον ασφαλισμένο τη νόμιμη συμμετοχή και την τυχόν διαφορά τιμής του σκευάσματος από την τιμή αναφοράς.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως οι ασφαλισμένοι θα χρειαστεί να πληρώνουν ακόμη και κατά 50% επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις, για τα φάρμακα τους.

Να σημειωθεί ότι το σύστημα αυτό εφαρμόζεται ήδη για τα σκευάσματα 10 δραστικών ουσιών, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος (ΗΔΙΚΑ) ενώ προς το παρόν δεν δίνεται δικαίωμα αντικατάστασης σκευάσματος της ίδιας δραστικής ουσίας από το φαρμακοποιό.

Μέχρι στιγμής πάντως οι φαρμακοποιοί δε δείχνουν να είναι εξοικειωμένοι με το νέο σύστημα καθώς εφαρμόζεται μόλις σήμερα επίσημα για πρώτη φορά στο σύνολο των φαρμάκων, ενώ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αποδίδει το αλαλούμ στην ενσωμάτωση των νέων στοιχείων νωρίτερα από το προβλεπόμενο γι αυτό και δίνει συγκεκριμένες οδηγίες στον κλάδο για να μην υπάρξουν προβλήματα.

Δήμητρα Ευθυμιάδου