Νέο αντίσωμα-εντομοκτόνο στοχοποιεί το αφρικανικό κουνούπι της ελονοσίας

  • Iatropedia
Η αντίσταση που εμφανίζουν τελευταία στα πυρεθροειδή εντομοκτόνα τα κουνούπια, οδήγησε τους ερευνητές σε μια πιο δραστική προσέγγιση: να κάνουν τα… αιματηρά γεύματα των εντόμων κυριολεκτικά τοξικά!

Νέο αντίσωμα-εντομοκτόνο στοχοποιεί το αφρικανικό κουνούπι της ελονοσίας

Πρόλογος: Η αντίσταση που εμφανίζουν τελευταία στα πυρεθροειδή εντομοκτόνα τα κουνούπια, οδήγησε τους ερευνητές σε μια πιο δραστική προσέγγιση: να κάνουν τα… αιματηρά γεύματα των εντόμων κυριολεκτικά τοξικά!

Θα πιούν αίμα, αλλά αυτό θα είναι και το τελευταίο γεύμα τους: τα εντομοκτόνα αντισώματα που ανέπτυξαν ερευνητές από το Colorado State University είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε περνώντας στον οργανισμό των εντόμων με το αίμα που πίνουν, να προσβάλλουν ένα βασικό στοιχείο του νευρικού τους συστήματος και να τα σκοτώνουν. Περιγράφοντας την ανακάλυψή τους στο Journal of Experimental Biology, οι Brian Foy και Jacob Meyers επισημαίνουν ότι τα τοξικά αντισώματα που δημιούργησαν στοχεύουν συγκεκριμένο τμήμα μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στην επιφάνεια των νεύρων και παρόλο που δεν έκαναν τίποτα σε κουνούπια που μεταδίδουν τον κίτρινο πυρετό και τον ιό του Δυτικού Νείλου, στα αφρικανικά κουνούπια της ελονοσίας (Anopheles gambiae) είδαν ότι ένα μεγάλος αριθμός τους πέθανε μετά το τοξικό κοκτέιλ αίματος/αντισωμάτων.

Μάλιστα η υψηλότερη δόση αντισωμάτων με την οποία… ταΐστηκαν τα κουνούπια του συγκεκριμένου είδους, είχε ως αποτέλεσμα την εξόντωση του 90% εξ αυτών μέσα σε μια μέρα. Μετά από σειρά δοκιμών και με άλλα κουνούπια-φορείς ασθενειών –όπως η δυτική εγκεφαλίτιδα– για να δουν πώς ακριβώς λειτουργούν τα αντισώματα και γιατί ορισμένα είδη κουνουπιών παραμένουν απρόσβλητα, οι δύο ερευνητές είναι τώρα έτοιμοι να δοκιμάσουν το «δηλητηριώδες γεύμα» σε κουνούπια υπό πραγματικές συνθήκες. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η ανοσοποίηση βοοειδών στο αντιγόνο AgGluCl θα σηματοδοτήσει την έναρξη της αντεπίθεσης κατά των κουνουπιών An. gambiae καθώς το αίμα των ζώων, αποτελώντας κύρια τροφή για κουνούπια-ξενιστές του παρασίτου της ελονοσίας, έχοντας μέσα του τα τοξικά αντισώματα θα είναι και η καταστροφή των κουνουπιών!