Νέες τιμές ορίσθηκαν στα φάρμακα! Ποιοι χάνουν ποιοι κερδίζουν

  • Iatropedia
Νέες τιμές στα φάρμακα που θα αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας. Ο νέος κατάλογος περιλαμβάνει και τις λεγόμενες ασφαλιστικές τιμές που αποτελούν τα ποσά που θα δίνει το Ταμείο ως αποζημίωση για κάθε φάρμακο ανεξάρτητα από τη λιανική τιμή πώλησής του. Τι θα πληρώσουν οι ασθενείς

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Από 0,1 έως και 43% μειώσεις σε τιμές φαρμάκων περιλαμβάνει η νέα θετική λίστα που γνωστοποίησε το υπουργείο Υγείας και περιλαμβάνει και τις τιμές αποζημίωσης των φαρμάκων.

Και το ζήτημα είναι ότι ο θετικός κατάλογος με τα φάρμακα περιέχει και νέες δραστικά μειωμένες τιμές αποζημίωσης των σκευασμάτων που φθάνουν επίσης το 43% σε σχέση με το παρελθόν.

Να σημειωθεί ότι αν οι ασθενείς επιλέξουν να αγοράσουν πρωτότυπο φάρμακο που έχει χάσει την πατέντα του θα πρέπει να πληρώσουν το σύνολο της διαφοράς από την ασφαλιστική τιμή έως τη λιανική τιμή του προϊόντος. Αντίθετα εάν επιλέξουν γενόσημο θα πληρώνουν το μισό της συμμετοχής δηλαδή 12,5% από 25% με βάση τις τελευταίες ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας.

Στη θετική λίστα περιλαμβάνονται περισσότερα από 7.600 σκευάσματα όλων των θεραπευτικών κατηγοριών, όπως και 1.223 σκευάσματα νέων γενοσήμων που τιμολογήθηκαν με τα Δελτία Τιμών Ιουνίου και Αυγούστου 2013 όχι όμως και καινοτόμα τα οποία προς στιγμήν έμειναν στην άκρη έως ότου αξιολογηθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν οι ιδέες πληρώνονται και στην εποχή της κρίσης! Πως θα κερδίσετε 50.000 ευρώ

«Κλείδωσαν» οι αλλαγές για τον νέο ΕΟΠΥΥ! Η κινητικότητα και τα λουκέτα

Κουρεμένα κατά 50% τα φάρμακα στα χρόνια του μνημονίου! Πόσο μειώθηκε η δαπάνη

Λουκέτο στα ψυχιατρικά νοσοκομεία: στο δρόμο οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι!