Νέες συμβάσεις «συζητάει» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους του Οργανισμού

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μετά από πρόσκληση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Μπερσίμη, με μέλη του ΔΣ της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, με σκοπό την έναρξη διαβούλευσης για τις νέες συμβάσεις.

Η πρωτοβουλία του νέου Προέδρου του ΕΟΠΥΥ κρίνεται ως ιδιαίτερα θετική και εποικοδομητική με σκοπό να οριοθετηθεί ένα σταθερό πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού, αποφεύγοντας τις ασάφειες του παρελθόντος που δημιούργησαν σοβαρές αδικίες στους συμβεβλημένους ιατρούς και σημαντικές πληγές στην ίδια τη εύρυθμη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ.

Ο Οργανισμός εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση πληρωμής επισκέψεων του τρίτου τριμήνου του 2015 εντός των προσεχών ημερών και στη συνέχεια, οριστικοποίηση άλλων δύο μηνών που θα πληρωθούν τον Φεβρουάριο.  Για την καταβολή του 10% που εκκρεμεί από το 2012, ενημερωθήκαμε ότι προέκυψαν  αντικειμενικές δυσκολίες εκκαθάρισης και χρηματοδότησης, και ότι πρόκειται σύντομα να παρθεί πολιτική απόφαση του τρόπου οριστικής περαίωσης όλων των ληξιπροθέσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ που εκκρεμούν από το 2010, συμπεριλαμβανομένου και του υπολειπόμενου 10%, με σχέδιο αποπληρωμής από την επόμενη δόση του δανείου που θα λάβει η χώρα.

Για τις ιατρικές πράξεις και τις εργαστηριακές εξετάσεις, δεν προβλέπεται άλλη πληρωμή του έτους 2015 λόγω clawback rebate με μία δαπάνη διαγνωστικών εξετάσεων που κυμάνθηκε στα 530-540 εκατ. Η πληρωμή του Ιανουαρίου του 2016 θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο.

Λόγω του ότι υπάρχει μνημονιακή πίεση για περαιτέρω υποκοστολόγηση των εξετάσεων στο 68%, που είναι σαφώς κάτω του κόστους της άρτιας διενέργειας πολλών αναλύσεων, ο Οργανισμός σε εντατικές συσκέψεις, θα προβεί άμεσα σε κοστολογική εκτίμηση και λήψη αποφάσεων σχετικά με την ορθολογική διαχείριση της συνταγογράφησης, ώστε να περιοριστεί η συνολική διαγνωστική δαπάνη με δικαιότερη τιμολογιακή πολιτική που να εγγυάται τη διασφάλιση της ποιότητας υπηρεσιών και τον περιορισμό της προκλητής ζήτησης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κατατέθηκαν οι βασικές αρχές της Ένωσης όσον αφορά το πλαίσιο των συμβάσεων βάσει του σχεδίου Σουλιώτη για την ΠΦΥ, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση, άνοιγμα των συμβάσεων στους νέους ιατρούς και ευέλικτη πρόταση αναδιανομής του πλαφόν των επισκέψεων μετά από αίτηση – δήλωση του συμβεβλημένου ιατρού. Συζητήθηκαν επίσης μέτρα πρόληψης, ελέγχου και επίλυσης των προβλημάτων και στρεβλώσεων στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ επιφυλάχτηκε να καταρτίσει ένα υπόμνημα με αναλυτικότερες προτάσεις για το σχεδιασμό ενός ευέλικτου και λειτουργικού πλαισίου λειτουργίας.

Μετά από αίτημα που κατατέθηκε για συμμετοχή της Ένωσης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, ο Πρόεδρος τοποθετήθηκε θετικά, αν και είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας.

Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την οφειλή του 10%, το ΔΣ της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ έχει ήδη αποφασίσει να δρομολογήσει νομικές ενέργειες, με συλλογή προσφορών από νομικά γραφεία για ανεύρεση της οικονομικότερης πρότασης, αναμένοντας ταυτόχρονα και τις επίσημες δεσμεύσεις της πολιτείας.

Αξιολογώντας ως θετική τη γραπτή δέσμευση για το χρονοδιάγραμμα πληρωμών και τη στενότερη συνεργασία της Ένωσης με τη νέα Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία μπορεί να θέσει τις βάσεις για μία ορθολογικότερη λειτουργία της ιδιωτικής ΠΦΥ, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αναστείλει την προγραμματισμένη επίσχεση εργασίας από 25/01/2016, ως δείγμα αναγνώρισης της έμπρακτης βούλησης του νέου Προέδρου και της νέας διοίκησης να εξορθολογήσει το πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός σταθερότερου πεδίου δημιουργικής συνεργασίας με τους συμβεβλημένους ιατρούς.