Nέες μορφές αντιβιοτικών από… «πειραγμένα» βακτήρια

  • Iatropedia
Επεμβαίνοντας στην δομή του βακτηρίου Ε. coli, ερευνητές δημιούργησαν δεκάδες νέες μορφές του γνωστού αντιβιοτικού ερυθρομυκίνη με αποτέλεσμα το «ανανεωμένο» φάρμακο να μπορεί να σκοτώνει μικρόβια μέχρι σήμερα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Η «χειραγώγηση» της δομής του εντεροβακτήριου Escherichia coli (E. coli) από τους ερευνητές της Σχολής Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο της Ν. Υόρκης έφερε τα αποτελέσματα που οι επιστήμονες έψαχναν για χρόνια. Τρία νέα ανάλογα της ερυθρομυκίνης που δημιούργησαν όχι μόνο αποδείχθηκαν αποτελεσματικά κατά προβιοτικών βακτηρίων του είδους Bacillus subtilis, αλλά όπως τονίζουν οι ίδιοι οι ερευνητές στην επιθεώρηση Science Advances, η σχετική έρευνα οδήγησε στην εξεύρεση μιας μεθόδου «εργοστασιακής» παραγωγής αναλόγων ερυθρομυκίνης από E. coli –εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο σε ακόμη περισσότερα ανάλογα του εν λόγω αντιβιοτικού στο μέλλον.

Η χρησιμοποίηση βακτηρίων ως «εργοστάσια» παραγωγής αντιβιοτικών ικανών να σκοτώνουν άλλα βακτήρια που εμφανίζουν αντίσταση στα κοινά αντιβιοτικά, είναι η νέα προσέγγιση των ειδικών στο πρόβλημα των πολυανθεκτικών παθογόνων «σούπερ-ιών» το οποίο τελευταία έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Υπό το πρίσμα αυτό, η έρευνα των Blaine A. Pfeifer, επίκουρου καθηγητή Χημικής και Βιολογικής Μηχανικής στο University at Buffalo School of Engineering and Applied Sciences και των Guojian Zhang, Yi Li και Lei Fang, επίσης από το Τμήμα Χημικής και Βιολογικής Μηχανικής, χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική καθώς η ερυθρομυκίνη χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, από πνευμονία και κοκκύτη μέχρι δερματικές μολύνσεις και λοιμώξεις του ουροποιητικού.