Νέες μειώσεις μισθών στους νοσοκομειακούς γιατρούς;

  • Iatropedia
Ακόμη και σε νέο «ψαλίδισμα» των νοσοκομειακών γιατρών φαίνεται ότι μελετά η κυβέρνηση στο πλαίσιο να εξασφαλίσει κι άλλα κονδύλια για τη συμφωνία της με την τρόικα.

Μπορεί οι νοσοκομειακοί γιατροί να έχουν υποστεί ήδη τεράστιο κούρεμα στους μισθούς τους, με βάση τους υπολογισμούς κοντά στο 35%, αυτό όμως δε φαίνεται να εμποδίζει την κυβέρνηση από το να σκέφτεται να περικόψει περαιτέρω τις αμοιβές τους.

Πλέον τις τελευταίες ημέρες ανοίγει και πάλι το θέμα με πληροφορίες που διαρρέονται εντέχνως ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα το …κλίμα.

Να σημειωθεί ότι το ιατρικό μισθολόγιο ήταν επί σειρά ετών καθηλωμένο σε χαμηλές αμοιβές. Είναι χαρακτηριστικό ότι την εποχή που οι μισθοί στελεχών στον ιδιωτικό τομέα κυμαίνονταν από 3000 έως και 5000 ευρώ (στο πολύ μακρινό παρελθόν πια), ένας γιατρός με 25 χρόνια θητεία στο ΕΣΥ λάμβανε κοντά στα 2500 ευρώ με τις εφημερίες.

Αποτέλεσμα ήταν φυσικά να αναπτυχθεί με γρήγορους ρυθμούς το φαινόμενο με τα φακελάκια το οποίο η εκάστοτε κυβέρνηση αρνούνταν να αντιμετωπίσει καθώς δε σκόπευε να δώσει τις απαραίτητες αυξήσεις ώστε κάποιοι να μην καταφεύγουν στην παράνομη είσπραξη χρημάτων από ασθενείς.

Τώρα πάντα φαίνεται ότι θα επέλθει νέα περικοπή στους ειδικό ιατρικό μισθολόγιο με άγνωστες συνέπειες για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Όπως ενδεικτικά τονίζει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Δημήτρης Βαρνάβας: «ανοίγουν ζήτημα νέας περικοπής στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο, ενώ οι γιατροί ΕΣΥ έχουν ήδη υποστεί μειώσεις αποδοχών σε μισθούς και εφημερίες που αγγίζουν το 35%, δηλαδή τη μεγαλύτερη μείωση σε όλον το δημόσιο τομέα».