Νέες καταγγελίες για “ζημία” σε βάρος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

  • Iatropedia
Πληθαίνουν οι καταγγελίες για τις επιλογές της κυβέρνησης σχετικά με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, από την πρώτη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο του clawback, δηλαδή ο μηχανισμός της αυτόματης επιστροφής όταν διαπιστώνεται υπέρβαση της δαπάνης, είχε επισημάνει τους κινδύνους που εγκυμονούσε για την ελληνική οικονομία η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, καθώς, όπως επεσήμαναν από την πρώτη στιγμή, αυτό θα οδηγούσε σε έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες ,αν και το οικονομικό κλίμα ήταν αρνητικό, ήταν συνεπείς ως προς την καταβολή του clawback ανά εξάμηνο, επιστρέφοντας δεκάδες εκατομμύρια στο ελληνικό κράτος.

Μία νέα μελέτη του τρόπου υπολογισμού του clawback ανέδειξε λάθος στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ως προς τον υπολογισμό του ποσού αυτού.

Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν, το clawback υπολογιζόταν με βάση τη λιανική τιμή, και όχι με βάση την καθαρή τιμή του φαρμάκου, με αποτέλεσμα να χρεώνονται περισσότερο οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, καθώς αυτές έχουν κατά πλειοψηφία φθηνά φάρμακα, ενώ ωφελήθηκαν οι πολυεθνικές, οι οποίες κατά πλειοψηφία διαθέτουν τα ακριβότερα φάρμακα.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όταν ενημερώθηκε για τη συγκεκριμένη διαπίστωση, δεσμεύθηκε να διορθώσει τις αδικίες, εμφανίζεται όμως να προβάλλει ως επιχείρημα για τη μη “επανόρθωση” ότι το ποσό που θα έπρεπε να επιστραφεί στις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρίες θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, κάτι το οποίο δε δέχεται από την πλευρά της η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Με αυτά δεδομένα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φαίνεται πως θα αποδεχθεί τη “λανθασμένη” μεθοδολογία ως “σωστό” τρόπο για τον υπολογισμό του clawback.