Νέες εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου με αποζημίωση ΕΟΠΥΥ! Τι θα αλλάξει η κυβέρνηση

  • Iatropedia
Έπρεπε να έρθουν στη βουλή στοιχεία που δείχνουν ότι έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των νεκρών βρεφών που γεννιούνται λόγω κρίσης για να αποφασίσει η κυβέρνηση να εξετάσει το θέμα της νέα κάλυψης εξετάσεων προγεννητικού ελέγχου.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Νέες σύγχρονες εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου υπόσχεται ότι θα καλύπτονται σύντομα από τον ΕΟΠΥΥ, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Η δέσμευση ήρθε μετά από ερώτηση στη Βουλή και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ( ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Κουράκος) για τη δραματική αύξηση των γεννήσεων νεκρών βρεφών λόγω της κρίσης και του μνημονίου.

Η έρευνα στην οποία στηρίχθηκε ο βουλευτής έχει πραγματοποιηθεί από την ερευνήτρια Εφη Σίμου, επιστημονική συνεργάτις στον Τομέα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και δείχνει εκτός των άλλων τη σταδιακή πτώση των γεννήσεων από τότε που μπήκε στη ζωή μας το ΔΝΤ, αλλά και στα επόμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Κουράκος , είχε διατυπώσει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο γυναίκες που μένουν άνεργες να παραλείπουν σημαντικές εξετάσεις και ελέγχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Με συνέπεια να γεννιούνται τα βρέφη νεκρά.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι ειδικά για τον προγεννητικό έλεγχο, δεν έχει εκδοθεί σχετική απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ) που να προσδιορίζει τα είδη των εξετάσεων που εντάσσονται σε αυτόν και γι΄ αυτό «διαπιστώνεται, πραγματικά, μερική κάλυψη σε ασφαλιστικό επίπεδο των εξετάσεων του προγεννητικού ελέγχου, το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει διευρυνθεί από το 1999, παρά τις συνεχείς επιστημονικές εξελίξεις.

Το γεγονός αφήνει ακάλυπτους τους γονείς και τα έμβρυα από την πρόληψη της εκδήλωσης ή την ανατροπή νέων, πλέον των προβλεπόμενων, νοσηρών καταστάσεων» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να δεσμευτεί ότι το υπουργείο σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς «θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διεύρυνση των προβλεπόμενων εξετάσεων του προγεννητικού ελέγχου, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης αυτών από τον ΕΟΠΥΥ και άλλα ταμεία, καθώς και ένταξης της εν λόγω παροχής για τους ανασφάλιστους και οικονομικά αδυνάτους».

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης τα οποία προέρχονται από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού υπάρχει μείωση 14% στις γεννήσεις ζώντων νεογνών την τελευταία τετραετία. Το 2008 ο αριθμός γεννήσεων ζώντων νεογνών ήταν 118.302 ενώ έως το 2012 περιορίστηκε σταδιακά στις 100.980.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μπάχαλο με τη μοριοδότηση στην κινητικότητα! Τα λάθη και οι αντιδράσεις

Το πάρτι, τα πιράνγχας και οι έλεγχοι! Συνεχίζεται το φαγοπότι στην Υγεία

Άδωνις: Ποιοι θα απολυθούν από το ΕΣΥ! Τι είπε για την κινητικότητα

Ξεκίνησαν οι μετατάξεις στην Υγεία! Πότε θα έρθουν οι νέοι διορισμοί