Η νέα τιμολόγηση φαρμάκων δημιουργεί εκατέρωθεν πονοκεφάλους…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τόσο οι άνθρωποι της φαρμακοβιομηχανίας, όσο και η ηγεσία ΥΥΚΑ και ΕΟΠΥΥ έχουν αυτό τον καιρό μεγάλες διαφορές να διευθετήσουν αναφορικά με τις τιμές των φαρμάκων που αναμένεται να κάνουν και πάλι ελεύθερη "βουτιά" προς τα κάτω δημιουργώντας νέα προβλήματα στην φαρμακοβιομηχανία.

Η ηγεσία της Αριστοτέλους φέρεται να τα «έχει βρει» στο θέμα των φαρμάκων με τους εκπροσώπους των θεσμών με τα καινοτόμα, ακριβά φάρμακα και τα γενόσημα να «πληρώνουν» το μάρμαρο…

Το τοπίο φαίνεται να δημιουργείται ως εξής: Πρώτα απ΄όλα θα υπάρξει νέος κλειστός προϋπολογισμός ειδικά για τα καινοτόμα φάρμακα που περιλαμβάνουν νοσοκομειακά φάρμακα για τον καρκίνο, την σκλήρυνση κατά πλάκας κι άλλα σοβαρά νοσήματα.

Δεύτερον, αναμένεται νέα μείωση στις τιμές των γενοσήμων και δη των ελληνικών γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ΠΕΦ και …από την ΠΕΦ τα μέλη της οποίας στήριξαν προεκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ που υποσχέθηκε στήριξη σε όλα τα επίπεδα και σίγουρα όχι οριζόντιες μειώσεις!

Σήμερα εξάλλου τα μέλητης Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), θα συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας για να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις τους και να αναζητήσουν πιο συμφέρουσες λύσεις. Στο πρόγραμμα είναι εξάλλου και συνάντηση με τον Τζιουζέπε Καρόνε, για να αναζητηθεί και από εκεί κάποια λύση.

 

Από τον ΕΟΦ αναμένεται τις επόμενες μέρες και η πρόταση για τη δεύτερη γενική ανακοστολόγηση των φαρμάκων που κυκλοφορούν στη χώρα μας.