Νέα θεραπεία για τον καρκίνο του ήπατος παίρνει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Ένωση

  • Iatropedia
Μια πρωτοποριακή θεραπεία που ανέπτυξαν Ολλανδοί ερευνητές για τον καρκίνο του ήπατος πήρε την ευρωπαϊκή πιστοποίηση ποιότητας και ασφάλειας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εφαρμογή της στα νοσοκομεία της Ε.Ε.

Η καινοτόμος τεχνική που ανέπτυξε το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης (UniversitairMedischCentrumUtrecht) χρησιμοποιεί μικροσφαιρίδια ραδιενεργού ολμίου για να επιτεθεί σε καρκινικούς όγκους στο ήπαρ. Η συγκεκριμένη μέθοδος ακτινοθεραπείας (radioembolization) προβλέπει την έκχυση ραδιενεργών σφαιριδίων στην ηπατική αρτηρία, τα οποία στην συνέχεια περνούν στην ροή του αίματος και παγιδεύονται στα πιο μικροσκοπικά αγγεία που βρίσκονται στο εσωτερικό των ηπατικών όγκων και γύρω τους. Με τον τρόπο αυτόν έρχονται σε πλεονεκτική θέση βολής, εξαπολύοντας ακτινοβολία κατά του όγκου από πολύ κοντά (βλ. επίσης σχετικό βίντεο https://youtu.be/FfEnxSqzBAE )

Για τον Δρ. FrankNijsen, ιδρυτή τηςθυγατρικής του UMCεταιρίαςQuiremMedicalπου έχει την εκμετάλλευση της νέας θεραπείας εκτός του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, τα μικροσφαιρίδια ολμίου συνιστούν την «επόμενη γενιά» των μικροσφαιριδίων. «Η αντιμετώπιση ηπατικών όγκων με μικροσφαιρίδια υττρίου είναι ήδη αποδεδειγμένη και αποτελεσματική θεραπεία… Τα νέα μικροσφαιρίδια ολμίου είναι το επόμενο βήμα στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας. Επειδή φαίνονται στις μαγνητικές τομογραφίες και στα σύνθετα υβριδικά απεικονιστικά συστήματα SPECT-CT, μπορούν να παρακολουθηθούν παρέχοντας την δυνατότητα εξατομικευμένων θεραπειών για κάθε ασθενή».

Οι υπεύθυνοι για το σχετικό πρόγραμμα ερευνητές του UMCUtrecht, σε συνεργασία με την QuiremMedicalσχεδιάζουν να προσαρμόσουν την θεραπεία για την αντιμετώπιση όγκων και σε άλλα όργανα. Φέτος, ξεκινά αντίστοιχη έρευνα για την χρησιμοποίηση μικροσφαιριδίων ολμίου εναντίον καρκινικών όγκων στον εγκέφαλο και τον αυχένα. Επίσης για την συγκεκριμένη εφαρμογή, η μοναδική απεικονιστική καθοδήγηση μέσω μαγνητικού τομογράφου παρέχει δυνατότητες για εκ του σύνεγγυς τοπική θεραπεία των όγκων και βελτιστοποίησή της εάν αυτό απαιτηθεί.