Νέα θεραπεία για την ελονοσία με… 1 δολάριο!

  • Iatropedia
Ένα νέο παρασκεύασμα που θα γιατρεύει την ελονοσία με μία μόνο δόση και μάλιστα σε τιμή προσιτή για όλους, μόνο ένα δολάριο, ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Dundee.

Το φάρμακο αυτό, το οποίο προς το παρόν ονομάζεται DDD107498, δοκιμάστηκε στο εργαστήριο σε ανθρώπινο αίμα αλλά και σε ποντίκια, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η ιδιαιτερότητά του –και συγχρόνως η διαφορά του από άλλα φάρμακα– είναι ότι μπορεί να νικήσει την ελονοσία ακόμη και σε περιπτώσεις που σε άλλες φαρμακευτικές ουσίες η ασθένεια παρουσιάζει αντίσταση.

Για την παρασκευή του νέου αυτού φαρμάκου οι επιστήμονες ακολούθησαν διαφορετική «οδό» από την συνηθισμένη: Στόχευσαν τμήμα της δομής που δημιουργεί τις πρωτεΐνες μέσα στο παράσιτο. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο δεν παρουσιάστηκε η συνήθης αντίσταση της αρρώστιας στο νέο παρασκεύασμα.

Αυτή η πρωτοποριακή ανακάλυψη που ανακοινώθηκε από το University of Dundee Drug Discovery Unit και από την μη κερδοσκοπική εταιρεία Medicines for Malaria Venture, δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature. Το νέο φάρμακο πάντως θα αργήσει να κυκλοφορήσει στην αγορά διότι πρέπει να προηγηθούν πολλές μελέτες ακόμα και να γίνουν φυσικά δοκιμές σε ανθρώπους και όχι μόνο σε ανθρώπινο αίμα. Ωστόσο από τώρα έγινε γνωστό ότι με μία μόνο εφαρμογή, δηλαδή με μία φορά που θα παίρνει την ουσία ο ασθενής, η ελονοσία θα γιατρεύεται και ότι η θεραπεία θα είναι προσιτή και στα φτωχότερα μέρη του κόσμου αφού θα στοιχίζει μόλις ένα δολάριο.