Νέα θεραπεία για την αναχαίτιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας

  • Iatropedia
Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μπλοκάροντας ένα συγκεκριμένο μόριο που διαταράσσει το ανοσοποιητικό σύστημα είχε ως αποτέλεσμα την μείωση έως και κατά 50% της σκλήρυνσης κατά πλάκας σε ποντίκια με τα συμπτώματα της νόσου.

Το μόριο κυτταρικής προσκόλλησης MCAM (Melanoma Cell Adhesion Molecule) είναι το «διαβατήριο» για δύο τύπους λευκών αιμοσφαιρίων, τα CD4 και CD8, τα οποία διαπερνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό του εγκεφάλου και εισβάλλουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα προκαλώντας τις βλάβες που συνδέονται με την σκλήρυνση κατά πλάκας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ στον Καναδά λένε ότι ένα φάρμακο που θα μπλοκάρει το συγκεκριμένο μόριο σε ανθρώπους θα μπορούσε να καθυστερήσει την εκδήλωση των συμπτωμάτων της νόσου και να αναχαιτίσει την εξέλιξή της.

Σύμφωνα με τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα δοκιμών σε ποντίκια, οι επιστήμονες διεπίστωσαν υποχώρηση της νόσου σχεδόν κατά το ήμισυ και όπως τονίζουν στην επιθεώρηση Annals of Neurology, για πρώτη φορά κατάφεραν να σταματήσουν την ασθένεια από τα πρώτα κιόλας συμπτώματα, πέραν του αντίκτυπου που είχε το μπλοκάρισμα του MCAM στην πρόοδο της. «Πιστεύουμε ότι προσδιορίσαμε την πρώτη θεραπεία που θα επηρεάσει την ποιότητα ζωής πασχόντων από σκλήρυνση κατά πλάκας μειώνοντας σημαντικά την αναπηρία και την πρόοδο της νόσου» λέει ο καθηγητής Νευροεπιστημών και επικεφαλής της σχετικής μελέτης Alexandre Prat.

Γι’ αυτήν την μελέτη, η ερευνητική του ομάδα συνεργάσθηκε με την Prothena Biosciences, μια ιδιωτική εταιρία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια. Το πειραματικό φάρμακο PRX003 που έχει αναπτύξει η εταιρία για να μπλοκάρει το MCAM φράζοντας τον δρόμο στα λευκά αιμοσφαίρια πριν περάσουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, πρόκειται να δοκιμαστεί κλινικώς σε υγιείς εθελοντές στα τέλη του προσεχούς Ιουνίου.