Νέα κρούσματα MERS στην Νότιο Κορέα

  • Iatropedia
Οι νοτιοκορεατικές αρχές καταβάλουν απεγνωσμένες προσπάθειες να προλάβουν το ξέσπασμα μιας επιδημίας MERS την ώρα που τρία νέα κρούσματα ανεβάζουν τον αριθμό των ατόμων με την λοίμωξη σε 18 μέσα σε μόλις δέκα ημέρες.

Οι υγειονομικές αρχές της Νοτίου Κορέας εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα σχεδόν 700 ατόμων που έχουν τεθεί σε καραντίνα, έπειτα από το ταξίδι που πραγματοποίησε ένας 44χρονος την περασμένη εβδομάδα, πρώτα στο Χονγκ Κονγκ και μετά στην ηπειρωτική Κίνα, παραβιάζοντας τον εθελοντικό κατ’ οίκον περιορισμό του. Ο άνδρας αυτός βρέθηκε θετικός στον MERS (Middle East Respiratory Syndrome) αποτελώντας έτσι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κίνα, με αποτέλεσμα οι αρχές εκεί να ψάχνουν να βρουν με ποιους ήλθε σε επαφή για να εξετάσουν κι αυτούς.

Το σύνδρομο MERS είναι μια ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και οφείλεται στον MERS-CoV, έναν ιό της οικογενείας των κορονα-ιών, διαφορετικό από τον ιό στον οποίο οφείλονταν το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) του 2003 που έσπειρε τον πανικό σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο ιός του MERS αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην Σαουδική Αραβία το 2012 και μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής με υγιή άτομα.

Η πλειονότητα των ασθενών αναπτύσσει σοβαρή αναπνευστική νόσο –αν και έχουν αναφερθεί και ηπιότερης έντασης περιπτώσεις– που εκδηλώνεται με πυρετό, βήχα και δυσχέρεια στην αναπνοή. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμβόλιο και το 50% των νοσούντων πεθαίνει. Στην Νότιο Κορέα και τα 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα συνδέονται, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, με έναν 68χρονο που είχε επιστρέψει από το Μπαχρέιν μέσω Κατάρ πριν δώδεκα μέρες και αφορούν είτε ασθενείς είτε επισκέπτες στο νοσοκομείο όπου αυτός νοσηλευόταν.