Νέα κυτταρολογική εξέταση για την πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

  • Iatropedia
Η κλινική αξία της κυτταρολογικής εξέτασης CINtec PLUS επιβεβαιώνεται για γυναίκες με παθολογικά αποτελέσματα στον κυτταρολογικό προσυμπτωματικό έλεγχο τραχήλου της μήτρας.Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται πάνω από 500.000 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε όλον τον κόσμο και το μέσο ποσοστό επιβίωσης στα 5 έτη είναι μόλις 50%. Οι λοιμώξεις από τον ιό HPV είναι συχνές και ευθύνονται για όλα σχεδόν τα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου, αλλά μόνον οι γυναίκες με εμμένουσα λοίμωξη HPV και οι γυναίκες που έχουν αναπτύξει προκαρκινική τραχηλική νόσο υψηλού βαθμού θα πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία.

Η Ventana Medical Systems, Inc. (Ventana), μέλος του ομίλου Roche, ανακοίνωσε πρόσφατα τη δημοσίευση νεότερων αποτελεσμάτων από τη μελέτη Primary ASC-US LSIL Marker Study (PALMS) στο τεύχος του περιοδικού Cancer Cytopathology αυτού του μήνα.

Η μελέτη PALMS, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 27.000 γυναίκες σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, αποσκοπούσε στην αξιολόγηση των διαγνωστικών επιδόσεων της εξέτασης CINtec PLUS2 ως προς την ανίχνευση προκαρκινικής τραχηλικής νόσου σε σύγκριση με την εξέταση HPV και με πιο παραδοσιακές μεθόδους προσυμπτωματικού ελέγχου όπως η κυτταρολογική εξέταση Παπανικολάου.

Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η κυτταρολογική εξέταση CINtec PLUS παρουσιάζει σημαντικά υψηλότερη ειδικότητα και μεγαλύτερη συνολική αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με την εξέταση HC2 HPV ως προς την αναγνώριση των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι εάν η κυτταρολογική νέα εξέταση εφαρμοστεί ως εξέταση διαλογής στο πλαίσιο ενός προγράμματος κυτταρολογικού προσυμπτωματικού ελέγχου, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της υπερθεραπείας των γυναικών που εξετάζονται για την παρουσία τραχηλικής νόσου.

Η δρ. Christine Bergeron του Laboratoire Cerba στο Cergy-Pontoise της Γαλλίας, ερευνήτρια στη μελέτη PALMS και συγγραφέας της δημοσιευμένης εργασίας, αναφέρει ότι «τα τελευταία αυτά αποτελέσματα της PALMS επιβεβαιώνουν στοιχεία από προηγούμενες μελέτες, τα οποία δείχνουν ότι η ενσωμάτωση της κυτταρολογικής εξέτασης CINtec PLUS στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προσφέρει ουσιαστικό όφελος σε κλινικούς ιατρούς και σε ασθενείς.

Ως εξέταση διαλογής σε περίπτωση παθολογικών αποτελεσμάτων στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου, αυτή η κυτταρολογική εξέταση μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη στη διάκριση των γυναικών που θα ωφεληθούν περισσότερο από την άμεση παραπομπή για κολποσκόπηση και διαγνωστικό επανέλεγχο από τις γυναίκες που μπορούν να παρακολουθηθούν με λιγότερο επεμβατικές μεθόδους».