Νέα γονίδια «ένοχοι» για άσθμα και αλλεργίες

  • Iatropedia
Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά… τριάντα γονίδια ενοχοποιούνται τώρα από τους επιστήμονες ότι κρύβονται πίσω από την προδιάθεση άσθματος και αλλεργιών όπως το έκζεμα και η αλλεργική ρινίτιδα

Χρειάσθηκε έρευνα 10 ετών αλλά οι επιστήμονες κατάλαβαν τι είναι αυτό που προδιαθέτει έναν οργανισμό για την εκδήλωση αλλεργικών αντιδράσεων οι οποίες τελευταία εμφανίζονται όλο και συχνότερες. Τα αποτελέσματα μελέτης Βρετανών ερευνητών από το Imperial College του Λονδίνου, Αμερικανών, Καναδών και Σουηδών συναδέλφων τους που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature, δείχνουν ότι για όλα φταίνε τριάντα νέα γονίδια τα οποία βρέθηκαν πως «στρώνουν το έδαφος» σε παθήσεις όπως το άσθμα που μόνο στις ΗΠΑ ταλαιπωρεί το 8% του ενήλικου πληθυσμού –σχεδόν 18,7 εκατομμύρια ανθρώπους.

Στην συγκεκριμένη μελέτη, αντί να εξετάσουν αλλαγές στον γενετικό κώδικα, οι ερευνητές εστίασαν την προσοχή τους στην διερεύνηση των επιγενετικών μεταβολών που επηρεάζουν την γονιδιακή δραστηριότητα. Χάρη στην πρωτοποριακή αυτή προσέγγιση, μπόρεσαν να εντοπίσουν τα γονίδια που ελέγχουν ένα αντίσωμα το οποίο σχετίζεται με την ενεργοποίηση αλλεργικών αντιδράσεων στον οργανισμό. Η ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE) για παράδειγμα, ήταν γνωστό ότι πυροδοτούσε αλλεργικές αντιδράσεις όμως οι επιστήμονες δεν γνώριζαν ποια γονίδια ρύθμιζαν την δράση της.

Η ανάλυση λευκών αιμοσφαιρίων 355 πασχόντων από άσθμα για να διαπιστωθεί κατά πόσο τα επίπεδα του συγκεκριμένου αντισώματος συνδέονται με αυτά της μεθυλίωσης στο DNA επιβεβαίωσε τις υποψίες των ερευνητών, δείχνοντας ισχυρή σχέση μεταξύ ανοσοσφαιρίνης Ε και χαμηλών επιπέδων μεθυλίωσης σε 34 γονίδια. Τα γονίδια αυτά βρέθηκαν πολύ πιο ενεργά σε ανθρώπους με άσθμα οδηγώντας στην παραγωγή μεγαλυτέρων ποσοτήτων ανοσοσφαιρίνης Ε με αποτέλεσμα την εκδήλωση αλλεργικών συμπτωμάτων. Τα γονίδια που εντοπίσθηκαν θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση αλλεργικής φύσεως νοσημάτων που σχετίζονται με την ανοσοσφαιρίνη Ε αλλά και βιοδεικτών που θα προσδιορίζουν ποιοι ασθενείς θα ανταποκριθούν καλύτερα σε ήδη υπάρχουσες υψηλού κόστους θεραπείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε ποιοι διάσημοι πάσχουν από άσθμα!

Άσθμα: Πως να ανασάνετε ελεύθερα; Νέες θεραπείες