Νέα έρευνα συνδέει το καρκίνο με το ύψος του ατόμου

  • Iatropedia
Μια μεγάλη σουηδική επιστημονική μελέτη σε δείγμα πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων φαίνεται να υποστηρίζει μια προϋπάρχουσα θεωρία, ότι το ύψος και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου συνδέονται.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ψηλοί άνθρωποι έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και καρκίνου του δέρματος, μεταξύ άλλων καρκίνων.

Τα αποτελέσματά της δείχνουν ότι για κάθε 10 εκατοστά ύψους (όταν το άτομο έχει αναπτυχθεί πλήρως) ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται κατά 18% στις γυναίκες και κατά 11% στους άνδρες. Αλλά οι εμπειρογνώμονες πρόσθεσαν, ότι η εν λόγω έρευνα δεν λαμβάνει υπόψη πολλούς άλλους παράγοντες κινδύνου και ως εκ τούτου οι ψηλοί άνθρωποι δεν θα πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα, καθώς άλλοι παράγοντες, όπως τα γονίδια, το κάπνισμα, η κακή διατροφή, ή η παχυσαρκία, αυξάνουν περισσότερο τον κίνδυνο καρκίνου από ό,τι το ύψος.

Η βιολογική αιτία γι' αυτή τη συσχέτιση είναι πιθανώς το γεγονός ότι όσο ψηλότερος είναι κάποιος, τόσα περισσότερα κύτταρα έχει στο σώμα του, άρα τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες κάποια από αυτά να υποστούν καρκινικές μεταλλάξεις. Μία άλλη πιθανή αιτία έχει να κάνει με την αυξημένη ορμόνη της ανάπτυξης στους ψηλούς, γι' αυτό όσοι πάσχουν από νανισμό, σπάνια παθαίνουν καρκίνο.

Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα και του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τη δρα Έμελι Μπένυι, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας στη Βαρκελώνη (θα ακολουθήσει αργότερα η σχετική επιστημονική δημοσίευση), εξέτασαν στοιχεία για 5,5 εκατομμύρια άτομα με ύψος από ένα μέτρο έως 2,25 μέτρα.

Οι ψηλότερες γυναίκες έχουν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης επιθετικού καρκίνου του δέρματος (μελανώματος) αυξάνεται κατά περίπου 30% ανά δέκα εκατοστά ύψους τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ ύψους και κινδύνου για καρκίνο, αλλά η εξήγηση αυτής της σχέσης παραμένει άγνωστη.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι:

-Κόψτε το κάπνισμα

-Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ

-Υιοθετήστε γενικότερα έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής

Από το www.bbc.com και από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μοναδικό βίντεο: Δείτε πώς κάνει μετάσταση ο καρκίνος

Αυτοεξέταση για όγκους στον μαστό: Τα 5 σωστά βήματα

Καρκίνος των όρχεων: Πώς να κάνετε αυτοεξέταση