Νέα έρευνα: Η υγιεινή διατροφή βελτιώνει τη μνήμη

  • Iatropedia
Μια διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ψάρια μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου από τις εκφυλιστικές επιπτώσεις της γήρανσης, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology.

Συγκεκριμένα, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο McMaster στο Οντάριο του Καναδά και από το Natinal University of Ireland στην πόλη Galway της Ιρλανδίας, υποστηρίζει ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που καταναλώνουν υγιεινές τροφές στην ζωή τους έχουν σχεδόν 25% μειωμένες πιθανότητες γνωστικής εξασθένησης σε σύγκριση με εκείνους που δεν ακολουθούν ένα υγιεινό διαιτητικό πρόγραμμα.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 27.860 ανθρώπων ηλικίας 55 ετών και άνω από 40 διαφορετικές χώρες του κόσμου, με την συνολική μελέτη να διαρκεί περίπου 5 χρόνια. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν ιστορικό διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου ή περιφερικής αρτηριακής νόσου.

Η μνήμη και η ικανότητα σκέψης αξιολογήθηκαν από τους ερευνητές κατά την έναρξη της μελέτης και στη συνέχεια πάλι μετά από δύο χρόνια καθώς και στο τέλος της μελέτης.

Ανέλυσαν 10 διαφορετικές πτυχές της γνωστικής λειτουργίας του εγκεφάλου, όπως την ικανότητα ενός ατόμου να αποστηθίσει και στη συνέχεια να ανακαλέσει από μνήμης διάφορα αντικείμενα, την ικανότητές του στην αριθμητική και το εύρος της προσοχής και συγκέντρωσής τους. Η μέγιστη βαθμολογία ήταν 30 και οι συμμετέχοντες θεωρήθηκε ότι είχαν μειωμένη διανοητική ικανότητα αν η βαθμολογία τους είχε μειωθεί κατά τρεις μονάδες ή και περισσότερο στο τέλος της έρευνας.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, συνολικά 4.699 άτομα υπέστησαν τέτοια μείωση της γνωστικής τους λειτουργίας.

Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που ακολουθούσαν ένα υγιεινό τρόπο διατροφής ήταν κατά 24% λιγότερο πιθανό να έχουν γνωστική μείωση.

Μάλιστα, αυτό το συμπέρασμα της έρευνας δεν άλλαξε ακόμα και αφότου οι ερευνητές συνυπολόγισαν παράγοντες που μπορούν δυνητικά να επηρεάσουν τη γνωστική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής δραστηριότητας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και το ιστορικό καρκίνου.

http://www.medicalnewstoday.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το λαχανικό που σηκώνει ασπίδα σε υπέρταση και διαβήτη

Η απαιτητική πνευματική εργασία προστατεύει το μυαλό!