Νέα έρευνα «εκθειάζει» την Μεσογειακή διατροφή – Δείτε γιατί

  • Iatropedia
Καθώς γερνάμε, ο εγκέφαλός μας συρρικνώνεται με φυσικό τρόπο και ο κίνδυνος να υποστούμε εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια ή Αλτσχάιμερ, αυξάνεται, ενώ όλοι μας ανεξαιρέτως έχουμε κάποια απώλεια μνήμης.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά, ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή, αποφεύγουν το κάπνισμα και παραμένουν πνευματικά σε εγρήγορση, έχουν γενικά πιο υγιείς εγκεφάλους από τους ανθρώπους που δεν είναι τόσο προσεκτικοί σχετικά με τη διατροφή τους και την σωματική άσκηση. Μια νέα μελέτη έρχεται τώρα να δείξει πως μία συγκεκριμένη διατροφή (η οποία περιλαμβάνει και κρασί!) μπορεί να κάνει τον εγκέφαλό σας περίπου πέντε χρόνια νεότερο!

Οι ερευνητές έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα από την εξέταση των εγκεφάλων 674 ατόμων με μέσο όρο ηλικίας τα 80 έτη. Ζήτησαν από αυτούς τους ηλικιωμένους να συμπληρώσουν έρευνες σχετικά με το τι έτρωγαν κατά το τελευταίο έτος, ενώ οι ερευνητές πραγματοποίησαν τομογραφίες στους εγκεφάλους τους. Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ακολουθούσαν την Μεσογειακή διατροφή είχαν βαρύτερους εγκεφάλους με περισσότερη φαιά και λευκή ουσία.

Η Μεσογειακή διατροφή είναι σχετικά απλό να την ακολουθήσει κανείς. Περιλαμβάνει την κατανάλωση γευμάτων που αποτελείται κυρίως από φυτά: λαχανικά, φρούτα, φασόλια και δημητριακά. Μπορείτε να φάτε ψάρια και πουλερικά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Δεν χρειάζεται να απέχετε εντελώς από τους υδατάνθρακες. Μάλιστα, μπορείτε να έχετε τρεις μερίδες από τέτοιες τροφές την ημέρα, ιδιαίτερα από τη μεγάλη ποικιλία των σιτηρών.

Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα είναι απολύτως εντάξει. Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε είναι να περιορίσετε είναι το ποσό των κρεάτων, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των κορεσμένων λιπαρών που καταναλώνετε. Επίσης, να μαγειρεύετε κυρίως με ελαιόλαδο και λιγότερο με βούτυρο.

Η Μεσογειακή διατροφή βασίζεται έχει αποδειχτεί από πολλές έρευνες ότι σας βοηθάει να ζήσετε περισσότερα χρόνια, να διαχειριστείτε το βάρος σας καλύτερα και να μειώσετε τον κίνδυνο για καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις.

http://edition.cnn.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα έρευνα: Η μεσογειακή διατροφή καταπολεμάει κατάθλιψη και καρδιακή νόσο

Ντομάτα + ελαιόλαδο: Γιατί ο συνδυασμός είναι ευεργετικός για την υγεία