Νέα επιστολή Λοβέρδου στην τρόικα για τα φάρμακα και τα …χαμένα 50 εκατ. ευρώ!

  • Iatropedia
Μετά τη διαμάχη Λοβέρδου- τρόικας για το θέμα της ένταξης όλων των Ταμείων στον ΕΟΠΥΥ, νέα επιστολή Λοβέρδου για τα φάρμακα εστάλη στον επικεφαλής των δανειστών μας Ματίας Μορς.

Οι αλλεπάλληλες πιέσεις της τρόικας στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για περαιτέρω μειώσεις στη φαρμακευτική δαπάνη έχει επιφέρει δραματικές περικοπές στα σκευάσματα των ασθενών. Οι τροϊκανοί παρακολουθούν βήμα βήμα τις μετρήσεις των φαρμάκων και επιμένουν πως δε θα πρέπει το κονδύλι να ξεφύγει πάνω από 2,88 δις ευρώ το χρόνο και ενδεχομένως να πρέπει να πάει και παρακάτω.

Στην επιστολή που εστάλη από τον υπουργό Υγείας στον Ματίας Μορς πριν από περίπου μία εβδομάδα, επισημαίνεται ότι τον Ιανουάριο η δαπάνη άγγιξε τα 224 εκατ. ευρώ και συν ΦΠΑ πλησιάζει τα 240 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα ήταν τα χρήματα που δόθηκαν και για τον Φεβρουάριο αφού χορηγήθηκαν σκευάσματα 225 εκατ. Ευρώ που επίσης με το ΦΠΑ αγγίζουν τα 240 εκατ. Ευρώ. Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι τα συμφωνηθέντα έχουν τηρηθεί και η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στους στόχους καθώς η φαρμακευτική δαπάνη περιορίσθηκε δραματικά.

Που εστιάζεται το πρόβλημα που έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας; Στη νοσοκομειακή δαπάνη για τα φάρμακα που φθάνει τα 50 εκατ. ευρώ.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν προτίθεται να εντάξει τα 50 εκατ. στη φαρμακευτική δαπάνη που καλύπτεται από την κοινωνική ασφάλιση, ώστε να μη ξεπεραστούν και τα 2,88 δις ευρώ στο τέλος του 2012.

Ποιος θα αναλάβει τη …λογιστική ευθύνη για τα 50 εκατ. ευρώ; Είτε θα ενταχθούν στις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων είτε ακόμη και στον ΕΟΠΥΥ, πράγμα καθόλου εύκολο καθώς αν αυξηθούν οι δαπάνες θα πρέπει και εκεί να μειωθούν άμεσα με το φόβο της τρόικας.

Στην επιστολή πάντως προς τον Μορς τίθεται το θέμα των 50 εκατ. ευρώ με έναν …διακριτικό τρόπο ώστε να μην έρθει και άμεσα νέος πέλεκυς ….