Nέα επαναστατική μέθοδος καθυστερεί την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδος

  • Iatropedia
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Όμως τώρα, μια νέα πειραματική θεραπεία που δοκιμάσθηκε με επιτυχία σε ποντίκια δίνει ελπίδες στους πάσχοντες από την εκφυλιστική αυτή πάθηση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

Μια ένεση με ανθρώπινα ενήλικα βλαστοκύτταρα σε ποντίκια είχε ως αποτέλεσμα την αναχαίτιση της εξέλιξης της πάθησης και σημαντική καθυστέρηση της απώλειας της όρασής τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές του Εye Program στο Cedars-Sinai Board of Governors Regenerative Medicine Institute, η πειραματική αυτή θεραπεία στα ζώα ισοδυναμεί κατ’ αντιστοιχία με διατήρηση της όρασης για 16 ανθρώπινα χρόνια.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση Stem Cells, τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης που αποδεικνύει την διατήρηση της όρασης παρά την σοβαρή αυτή πάθηση είναι ενθαρρυντικά καθώς μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες η εκφύλιση της ωχράς κηλίδος πλήττει περίπου 1,8 εκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 40 ετών και άνω ενώ οι σχετικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο αριθμός των πασχόντων αναμένεται να φθάσει τα 2,95 εκατομμύρια μέχρι το 2020. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας –ένα λεπτό στρώμα πλούσιου σε νεύρα ιστού στο κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς, πίσω από το μάτι, το οποίο αισθάνεται το φως επιτρέποντάς μας να βλέπουμε– συνδέεται με την ηλικία και οι πάσχοντες σταδιακά χάνουν την κεντρική τους όραση.

Η νέα τεχνική προβλέπει την μετατροπή ανθρωπίνων κυττάρων δέρματος ενηλίκων σε επαγόμενα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα (iPSCs) και στην συνέχεια την χρησιμοποίηση πρόδρομων βλαστοκυττάρων (iNPSCs). Ο «επαναπρογραμματισμός» των δερματικών κυττάρων για να καταστούν ένας τύπος κυττάρου που θα δύναται να ωριμάσει σε έναν αριθμό διαφορετικών τύπων νευρικών κυττάρων σημαίνει ότι όταν κύτταρα iNPSCs χορηγήθηκαν σε πειραματόζωα με την πάθηση, τα υγιή κύτταρα έφθασαν στον αμφιβληστροειδή σχηματίζοντας ένα προστατευτικό στρώμα γύρω του το οποίο σταμάτησε την περαιτέρω φθορά των κυττάρων που σχετίζονται με την όραση.

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει τώρα την διεξαγωγή προκλινικών δοκιμών σε ζώα εν όψει της εφαρμογής της τεχνικής με ένα υπό διερεύνηση φάρμακο. Κατόπιν, νέες δοκιμές θα πιστοποιήσουν κατά πόσο η θεραπεία είναι αποτελεσματική σε ασθενείς με εκφύλιση ωχράς κηλίδος τελικού σταδίου.