Νέα έκτακτα μέτρα για την υγειονομική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

  • Iatropedia
Με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων στα σημεία υποδοχής- κυρίως στα νησιά του Β. Αιγαίου (Μυτιλήνη και Κω)- δρομολογήθηκαν μία σειρά από ενέργειες οι οποίες αποφασίστηκαν σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Δημόπουλος.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σπύρος Κοκκινάκης, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ, Νίκος Καρβούνης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Δρομολογήθηκαν οι παρακάτω ενέργειες:

· Επέκταση της λειτουργίας του ωραρίου του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης από τις 2 μετά το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ.

· Περεταίρω ενίσχυση του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

· Συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη στελέχωση των Κινητών Μονάδων του ΚΕΕΛΠΝΟ στους χώρους πρώτης υποδοχής με υγειονομικό προσωπικό.

· Συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό με στόχο την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με διασώστες και των χώρων πρώτης υποδοχής με νοσηλευτές.

· Εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του ΚΕΕΛΠΝΟ, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

· Λεπτομερής καταγραφή των υγειονομικών αναγκών των προσφύγων- μεταναστών με στόχο τη χρηματοδοτική κάλυψη.