Νανοσωματίδια στα καταναλωτικά προϊόντα… αλλάζουν το μικροβίωμα του εντέρου!

  • Iatropedia
Η έκθεση ενός μοντέλου ανθρωπίνου εντέρου σε νανοσωματίδια οξειδίου μετάλλου που προσομοίωναν συγκεντρώσεις οι οποίες απαντώνται συνήθως στα τρόφιμα, κοινά καταναλωτικά προϊόντα και το πόσιμο νερό, έδειξαν πολλαπλές μετρήσιμες διαφοροποιήσεις στον μεταβολισμό των μικροβίων και το φυσιολογικό μικροβίωμα του εντέρου.

Οι αλλαγές που παρατήρησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ρίβερσαϊντ (UC Riverside) στον αριθμό των φιλικών μικροβίων που ζουν στο ανθρώπινο έντερο μετά την έκθεσή τους σε νανοσωματίδια ενέχουν σοβαρές επιπτώσεις για την συνολική υγεία μας, προειδοποιούν σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Environmental Engineering Science. Οι ερευνητές του UCR που πραγματοποιήσαν την σχετική μελέτη, Αlicia Taylor, Ian Marcus, Risa Guysi και Sharon Walker, εισήγαγαν μεμονωμένα τρία διαφορετικά είδη νανοσωματιδίων –οξείδιο του ψευδαργύρου, οξείδιο του δημητρίου και διοξείδιο του τιτανίου– τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως σε προϊόντα όπως οδοντόκρεμες, αντηλιακά, καλλυντικά, επιχρίσματα και χρώματα, σε μοντέλο ανθρώπινου παχέος εντέρου που περιείχε την τυπική μικροβιακή χλωρίδα του ανθρωπίνου μικροβιώματος.

Οι πολλαπλές διαφοροποιήσεις που εντόπισαν στην συνέχεια έδειξαν με σαφή τρόπο ότι οι συνέπειες στο μικροπεριβάλλον του εντέρου από την ευρεία χρήση των συγκεκριμένων νανοσωματιδίων σε κοινά καταναλωτικά προϊόντα θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν, ειδικά από την στιγμή που όλο και περισσότερες έρευνες τελευταία τονίζουν τον σημαντικό ρόλο που παίζουν τα… παραγνωρισμένα βακτήρια του εντέρου στην διατήρηση της καλής υγείας και ισορροπίας. Το σχετικό άρθρο (Metal Oxide Nanoparticles Induce Minimal Phenotypic Changes in a Model Colon Gut Microbiota) θα είναι διαθέσιμο δωρεάν στην ιστοσελίδα της Environmental Engineering Science μέχρι την 1η Ιουνίου 2015.