Νανοσωματίδια σκοτώνουν καρκινικά βλαστοκύτταρα που προκαλούν ανάπτυξη των όγκων

  • Iatropedia
Ερευνητές σχεδίασαν νανοσωματίδια τα οποία στοχοποιούν τα καρκινικά βλαστικά κύτταρα που ευθύνονται συχνά για υποτροπές και μεταστάσεις όγκων σε καρκινοπαθείς.

Πολλοί ασθενείς με καρκίνο επιβιώνουν της θεραπείας αλλά υποτροπιάζουν λίγα χρόνια αργότερα καθώς τα συμβατικά αντικαρκινικά φάρμακα συρρικνώνουν τους όγκους αλλά δυσκολεύονται να σκοτώσουν τα καρκινικά βλαστοκύτταρα τα οποία βρίσκονται πίσω από τις περιπτώσεις υποτροπής και μεταστάσεις της νόσου. Παρά το γεγονός ότι τα καρκινικά βλαστοκύτταρα αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος ενός όγκου, η αντίστασή τους στην θεραπευτική αγωγή επιτρέπει την παραμονή τους με συνέπεια την αναγέννηση των όγκων ή την εξάπλωση καρκινικών κυττάρων σε ολόκληρο το σώμα.

Όμως τώρα, ερευνητές σχεδίασαν νανοσωματίδια τα οποία στοχοποιούν ειδικά αυτά τα βλαστοκύτταρα, προβαίνοντας σε… «πλήγματα ακριβείας» μέσω της ακριβούς απελευθέρωσης φαρμάκων και όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση ACS Nano, η θεραπεία νανοσωματιδίων είχε καλύτερα αποτελέσματα σε ποντίκια απ’ ότι τα αντικαρκινικά φάρμακα μόνο.

Η νανοσωματιδιακή θεραπεία που ανέπτυξαν ο Xiaoming He και οι συνάδελφοί του προβλέπει την «φόρτωση» του αντικαρκινικού φαρμάκου δοξορουβικίνη σε νανοσωματίδια επικαλυμμένα με χιτοζάνη, ένα φυσικό πολυσακχαρίτη που δύναται να στοχοποιεί ειδικά τα καρκινικά βλαστικά κύτταρα. Περνώντας στο όξινο περιβάλλον ενός καρκινικού όγκου, τα νανοσωματίδια διασπώνται και απελευθερώνουν το φάρμακο και όπως έδειξαν οι σχετικές δοκιμές σε ποντίκια δεν υπήρξαν εμφανείς παρενέργειες.