ΝΑΙ της ΝΔ για την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ να διεκδικήσει η Ελλάδα την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) – κάτι που φάνηκε και από την ερώτηση που είχε καταθέσει ήδη από τον Μάιο σχετικά με την καθυστέρηση κατάθεσης του φακέλου - αναφέρθηκε ο Ιάσονας Φωτήλας, εισηγητής της ΝΔ, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο κ. Φωτήλας τόνισε τα οφέλη για την Ελλάδα με αυτή τη μεταφορά: αύξηση στην οικονομία, στην τοπική απασχόληση, στην ανάπτυξη και στον τουρισμό. Όμως, απορεί σε ποια επιχειρήματα βασίζει η κυβέρνηση την αισιοδοξία της για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,
κύριοι Υπουργοί,
κύριε Πρόεδρε,
κύριε Αντιπρόεδρε,
Για την ιστορία να πω ότι τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος η ΝΔ την έχει επισημάνει νωρίς με σχετική ερώτηση που έχει καταθέσει δια βουλευτών της ήδη από το Μάιο του 2017.
Το αίτημα διεκδίκησης της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicine Agency ή ΕΜΑ) είναι εύλογο και απόρροια της αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς δεν μπορούν να εδρεύουν ευρωπαϊκά όργανα σε χώρες μη μέλη.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι αρμόδιος για την επιστημονική αξιολόγηση αιτήσεων για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά και διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας στη φαρμακοβιομηχανία. Κύριο μέλημα του είναι να εγκρίνει γρήγορα την κυκλοφορία των νέων φαρμάκων και θεραπειών στην ευρωπαϊκή αγορά.
Σήμερα, απασχολεί 900 εργαζομένους που θα ακολουθήσουν στην πλειοψηφία τους μαζί με τις οικογένειές τους (υπολογίζονται σε πάνω από 1.500 άτομα) στο μέρος όπου θα μεταφερθεί η έδρα του Οργανισμού. Συνεδριάζει 565 φορές το χρόνο και οι διανυκτερεύσεις των επαγγελματιών υγείας και εργαζομένων στην φαρμακοβιομηχανία που θα ταξιδέψουν στην έδρα του Οργανισμού εκτιμώνται σε πάνω από 65.000. Πράγμα που σημαίνει μεγάλο οικονομικό όφελος για τη χώρα που θα επιτύχει να είναι η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.
Η μεταφορά του στην Ελλάδα θα βοηθήσει στην αλλαγή της κατεύθυνσης και την επίτευξη θετικού πρόσημου για την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Θα έχει ως συνέπεια δηλαδή τη σημαντική αύξηση στην οικονομία, στην τοπική απασχόληση, στην ανάπτυξη και στον τουρισμό της χώρας μας αλλά και θα έχει και τη δυνατότητα να αξιοποιήσει το λαμπρό επιστημονικό της δυναμικό που δυστυχώς σήμερα αναζητεί στο εξωτερικό το μέλλον του, μετατρέποντας το “brain drain” σε “brain gain”.
Επιπλέον, η επιλογή της χώρας μας ως νέα έδρα των κτιρίων του Ε.Ο.Φ. θα αποτελέσει διαπιστευτήριο κάλυψης των σύγχρονων απαιτήσεων ενός τέτοιου οργανισμού σε θέματα τεχνολογίας, κάλυψης ασφαλούς δικτύου, γρήγορης ταχύτητας διαδικτυακής σύνδεσης, επαρκούς αποθήκευσης δεδομένων κ.λπ.
Αυτό θα ωθεί διαρκώς την Ελλάδα σε συνεχή επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμό των γραφειοκρατικών διαδικασιών με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ακολουθώντας λειτουργικές και διαφανείς διαδικασίες, αφού θα αναγκάζονται τα ελληνικά Υπουργεία και οι αρχές να έρχονται συχνά σε συναλλαγές με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Εν συνεχεία, η χώρα μας θα γίνεται ελκυστικός τόπος επιλογής και για άλλες εμπορικές εταιρίες του εξωτερικού.
Η ελληνική προσπάθεια έχει και την στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας, αφού ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου στηρίζει πλήρως το αίτημα αυτό, καθώς η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να φιλοξενήσει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).
Εκτός όμως από την Αθήνα, αίτηση για την φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων υπέβαλαν 18 πόλεις όπως το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη, η Βόννη, η Μπρατισλάβα, οι Βρυξέλλες, το Βουκουρέστι, η Κοπεγχάγη, το Δουβλίνο, το Ελσίνκι, η Λιλ, η Μάλτα, το Μιλάνο, το Πόρτο, η Σόφια, η Στοκχόλμη, η Βιέννη, η Βαρσοβία και το Ζάγκρεμπ.
Θα θέλαμε κύριε Υπουργέ να μας πείτε σε ποια επιχειρήματα βασίζετε την αισιοδοξία σας για την υπερίσχυση της Αθήνας έναντι των άλλων ευρωπαϊκών πόλεων; Ακούσαμε το στοιχείο ότι υπάρχει ένα κτήριο που είναι ήδη παραδοτέο. Όμως, θα ήθελα να μάθω πιο συγκεκριμένα στοιχεία από πού αντλείται αυτή η υπεραισιοδοξία. Ακούσαμε ότι είμαστε στους πέντε επιλεγέντες. Δηλαδή, ποιοι είναι οι υπόλοιποι 13 που έχουν ήδη αποκλειστεί; Ξέρετε κάτι που δεν ξέρει κάποιος άλλος;
Εμείς στη ΝΔ πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει η (νέα) έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Πολλοί παράγοντες ευνοούν την προοπτική αυτή.
Ο κλάδος του φαρμάκου αποτελεί έναν από τους πιο καινοτόμους, παραγωγικούς και εξωστρεφείς κλάδους της εθνικής οικονομίας. Οι εταιρίες – μέλη του ΣΦΕΕ επενδύουν και ανταγωνίζονται διαρκώς στην καινοτομία, ενώ παράλληλα η στενή συνεργασία των ελληνικών με τις διεθνείς εταιρίες διαμορφώνει μια ενιαία και ισχυρή φαρμακοβιομηχανία.
Ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας συμβάλει κατά 3,5% στο ΑΕΠ της χώρας, είναι ο 2ος μεγαλύτερος εξαγωγικός κλάδος και απασχολεί πάνω από 86.000 θέσεις εργασίας – άμεσα και έμμεσα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους δηλώσαμε ήδη την πλήρη στήριξή μας στο αίτημα των Ελληνικών Αρχών και την ουσιαστική συμβολή μας στο εθνικό αυτό ζήτημα.
Σας ευχαριστώ.