Να μην δίνονται 2μηνες συνταγές για να μην στερέψουμε από φάρμακα

  • Iatropedia
Ο Ιατρικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία επισημαίνουν ότι "παρακαλούνται οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων να αρκούνται στις ποσότητες φαρμάκων τα οποία δικαιούνται για την κάλυψη των μηνιαίων αναγκών τους, όπως αυτό αποδεικνύεται από την ημερήσια δοσολογία. Η αποθεματοποίηση των φαρμάκων δημιουργεί πρόβλημα συνολικά στην διαδικασία συνταγογράφησης και εξυπηρέτησής τους". Τίποτα το καινούργιο. Είναι γεγονός ότι κινδυνεύουμε να στερέψουμε από φάρμακα.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ως εκ τούτου, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων ζητά να μην γίνεται η έκδοση δίμηνων συνταγών, χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος, καθώς επιδεινώνουν το ήδη υπάρχον πρόβλημα.

Μάλιστα με επιστολή που είχε στείλει στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο, είχε επισημάνει ότι υπάρχει δυσκολία στην τροφοδοσία και προκειμένου να υπάρχει επάρκεια για όλους τους ασθενείς σε βάθος χρόνου επισημαίνει ότι «αυτό καθιστά αδύνατη την εκτέλεση των διπλάσιων τεμαχίων στις δίμηνες συνταγές, καθώς και κάθε άλλης υπερβολικής ποσότητας που δεν αντιστοιχεί σε πραγματικές δοσολογίες. Παρακαλούμε να συνδράμετε στο έργο των φαρμακοποιών να εφοδιάσουν τους ασφαλισμένους με τις αναγκαίες αλλά όχι υπερβολικές ποσότητες φαρμάκων, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί. Παρακαλούμε να αναστείλετε τη συνταγογράφηση των δίμηνων συνταγών και η πρόταση μας είναι η συνταγογράφηφη να αντιστοιχεί σε αυστηρά μηνιαίες αγωγές και ανάγκες».

Ο ΕΟΠΥΥ μάλιστα εξετάζει το μέτρο της αναστολής χορήγησης δίμηνων συνταγών για να ελεγχθεί η ζήτηση.