Μπορεί να σταματήσει κάτι την πρόοδο του Αλτσχάϊμερ;

  • Iatropedia
Πολύ πιθανό, απαντούν Αμερικανοί ερευνητές καθώς ανακάλυψαν συγκεκριμένες ενώσεις οι οποίες σε ποντίκια έδειξαν ότι ίσως υπάρχει τρόπος να σταματηθεί η ασθένεια, ακόμη και πριν επέλθει η άνοια.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD) και την εταιρία Cenna Biosciences Inc. ταυτοποίησαν ενώσεις που σε ποντίκια έδειξαν την ικανότητα να μπλοκάρουν την παραγωγή βήτα-αμυλοειδών πεπτιδίων. Όπως υποστηρίζουν στο επιστημονικό περιοδικό PLΟS ONE, εάν τα σχετικά ευρήματα ισχύουν και για τους ανθρώπους, τότε οι πολλά υποσχόμενες αυτές ενώσεις –γνωστές ως Ρ8– θα μπορούσαν να δοθούν σε άτομα που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου και μάλιστα πολύ πριν εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα της άνοιας.

Η επικεφαλής της μελέτης Nazneen Dewji, καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής του UCSD, επισημαίνει ότι ο νέος τρόπος παρεμπόδισης της πρωτεΐνης που ευθύνεται για την ανάπτυξη της νόσου σημαίνει ότι θεωρητικώς, η ασθένεια μπορεί να σταματηθεί άμεσα. Σε δοκιμαστικά μοντέλα με ποντίκια, μια θεραπεία διάρκειας δύο εβδομάδων έδειξε μείωση κατά 50% των πλακών βήτα-αμυλοειδούς! Από την στιγμή δε που οι νέες ενώσεις στοχεύουν ειδικά στην πρόδροµη πρωτεΐνη του αµυλοειδούς (amyloid precursor protein, ΑΡΡ) η Nazneen Dewji και η συνεργάτες της εκτιμούν ότι ένα νέο φάρμακο θα έχει κατά πάσα πιθανότητα λίγες παρενέργειες λόγω του τρόπου με τον οποίο δρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα 10 προειδοποιητικά σημάδια του Αλτσχάιμερ