«Μπλόκο» φαρμακοποιών σε όλη τη χώρα! Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις. Τι λέει ο Άδωνις

  • Iatropedia
Ξεκίνησαν τα λουκέτα διαρκείας στα φαρμακεία της χώρας με εξαίρεση όμως τους φαρμακοποιούς της Αττικής που αργά το απόγευμα κάνουν γενική συνέλευση και αναμένεται να ξεκινήσουν από αύριο Πέμπτη. Άδωνις: «Αν συνεχίσετε θα αλλάξω στάση»

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Το νέο μέτωπο για την κυβέρνηση μετά την υπόθεση με το γάλα και τα ταξί άνοιξε για την κυβέρνηση εν μέσω προεκλογικών διεργασιών. Οι φαρμακοποιοί είναι στα …κάγκελα και ξεκίνησαν σήμερα κινητοποιήσεις διαρκείας.

Όμως ο κλάδος έχει μοιραστεί στα δύο με τον Σύλλογο των φαρμακοποιών της Αττικής να διαφοροποιείται και να ξεκινά από αύριο καθώς αυτή θα είναι η εισήγηση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστα Λουράντου.

Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα τα φαρμακεία της πρωτεύουσας είναι ανοικτά καθώς και σε κάποιες άλλες πόλεις της χώρας.

Ενδεικτικά είναι τα όσα αναφέρει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος ο οποίος επιδιώκει να τραβήξει το δικό του δρόμο αμφισβητώντας τις ενέργειες της ηγεσίας του Πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου (ΠΦΣ).

«Δεν συμμετέχω σε παιχνίδια …. και προσωπικές εκτιμήσεις! Δεν εμπιστεύομαι κανέναν Υπουργό και «αποκλειστικό» συνομιλητή του….

Δεν πιστεύω σε απεργιακές κινητοποιήσεις που χωρίζουν τους δήθεν … Υπουργούς σε «καλούς» και «κακούς» και που με αυτό τον τρόπο χάνουν το πραγματικό τους νόημα!

Αρνούμαι όμως και να υποκύψω σε…… εκβιασμούς …. και τετελεσμένες αποφάσεις.

Οι προηγούμενες κινητοποιήσεις του Π.Φ.Σ. απέδειξαν αυτό που όλοι γνωρίζουμε:

Η ΗΓΕΣΙΑ ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΙ!!! Αυτή που μας έφερε ως εδώ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΗΓΗΘΕΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑ!Ο Αγώνας όμως χρειάζεται ».

Πάντως οι φαρμακοποιοί δεν είναι τυχαία στα κάγκελα καθώς άλλα τους υποσχέθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης ότι θα γίνουν και άλλα γίνονται. Η συμφωνία με την τρόικα είχε πολλές παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις τις οποίες η κυβέρνηση απέκρυψε από τους φαρμακοποιούς και μάλιστα τους παρουσίασε μια άλλη πραγματικότητα.

Γεγονός όμως επίσης καθόλου τυχαίο καθώς τις συνομιλίες με τον Άδωνι Γεωργιάδη είχε αναλάβει ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης ο οποίος και προκήρυξε την απεργία διαρκείας ζητώντας και την παραίτηση του Άδωνι Γεωργιάδη.

Τελικά όμως παρά τις διαβεβαιώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται εντός σούπερ μάρκετ και το ωράριο τους θα ανοίξει πλήρως και το ιδιοκτησιακό καθεστώς θα αλλάξει άρδην. Ο Άδωνις Γεωργιάδης πάντως ρίχνει περαιτέρω λάδι στη φωτιά αφού διαμηνύει μέσω κύκλων ότι αν δε σταματήσουν τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις θα αλλάξει στάση και θα στραφεί εναντίον τους.

Η πραγματικότητα όμως έχει ως εξής:

-Η ελεύθερη διάθεση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) ξεκινά κανονικά. Τελικά στο πολυνομοσχέδιο προωθείται η σχετική ρύθμιση μετά από συνεννόηση με την τρόικας ως εξής: τα ΜΗΣΥΦΑ μπορούν να πωλούνται σε φαρμακείο το οποίο είναι δυνατόν να βρίσκεται και εντός άλλους καταστήματος δηλαδή και εντός σούπερ μάρκετ.

-Το ιδιοκτησιακό ανοίγει επίσης καθώς κάθε φαρμακοποιός μπορεί να ανοίξει όσα φαρμακεία θέλει ανεξάρτητα από την απόσταση.

«Θα βάλουμε φραγμούς. Το πολύ μέχρι τέσσερα θα μπορεί να ανοίγει κανείς» διευκρινίζει ο υπουργός υγείας απαντώντας στους ισχυρισμούς των φαρμακοποιών ότι κάποιος μπορεί να δημιουργήσει και 100 φαρμακεία.

Με τις ρυθμίσεις που προωθούνται απελευθερώνεται και το ωράριο καθως κάθε φαρμακοποιός θα ανοίγει όποτε θέλει και όποτε μπορεί χωρίς να έχει υποχρέωση να το δηλώσει σε καμία αρμόδια αρχή. Με τον τρόπο αυτό βέβαια οδηγούνται στο λουκέτο τα μικρά οικογενειακά φαρμακεία στα οποία συνήθως απασχολούνται 1-2 άτομα και δεν έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται νυχθημερόν.

Τη νέα κόντρα κυβέρνησης-φαρμακοποιών θα την πληρώσουν και πάλι οι ασθενείς που μπαίνουν σε νέο Γολγοθά αναζήτησης των φαρμάκων τους.

Στο μεταξύ αργά το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Υγείας και του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κ.Θεοδοσιάδη. Αμέσως μετά ο κ.Γεωργιάδης δήλωσε: «Το Υπουργείο Υγείας, ως γνωστόν, το τελευταίο διάστημα έκανε μια επίπονη και μακρόχρονη διαπραγμάτευση με την τρόικα για την εφαρμογή των προτάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ όσον αφορά στα φαρμακεία, με ένα τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει και τις δουλειές των φαρμακοποιών για το μέλλον».

«Η τρόικα έκανε δεκτές σχεδόν όλες τις παρατηρήσεις του Υπουργείου Υγείας και η συμφωνία η οποία έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή, εκφράζει την πολιτική μας βούληση. Παρά ταύτα οι φαρμακοποιοί έχουν θέσει και κάποια επιπλέον ζητήματα που αφορούν κλαδικά τους αιτήματα. Εμείς με πνεύμα καλής συνεννόησης συνεχίζουμε λοιπόν τη διαπραγμάτευση για να δούμε αν μπορούμε να πετύχουμε και κάτι ακόμα καλύτερο από αυτό που αρχικά πετύχαμε» πρόσθεσε μεταξύ άλλων και κατέληξε: «είναι υπερβολική και θα καλούσα τους φαρμακοποιούς να την ξανασκεφτούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτά τα 20 εκατ. ποιος θα τα πάρει; Μοιράζει…ρευστό ο Άδωνις!

Εισβολή ιδιωτών στα χειρουργεία του ΕΣΥ με το …αζημίωτο! Τι καταγγέλλουν οι γιατροί

Πατούλης κατά Άδωνι και …τούμπαλιν! Ο ιός της γρίπης που «χτύπησε» τους πρώην φίλους

Αυτή τη σύμβαση ποιος θα την πάρει; Η μάχη για τις νέες συνεργασίες με ΕΟΠΥΥ!