Ι. Μπασκόζος για προσφυγόπουλα: Φροντίδα των παιδιών και πρακτικές ανοσοποίησης μέσω εμβολιασμών

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο ΓΓΔΥ κ/ Μπασκόζος συμμετείχε στις εργασίες της Παγκόσμιας Συνόδου Υγείας στο Βερολίνο (WORLD HEALTH SUMMIT) σαν προσκεκλημένος ομιλητής σε συζήτηση για την υγεία προσφύγων και μεταναστών σε σχέση με την παγκόσμια υγεία. Η ομιλία του αφορούσε την φροντίδα των παιδιών και τις πρακτικές ανοσοποίησης μέσω των εμβολιασμών.

Ο ΓΓΔΥ αναφέρθηκε στην εκτεταμένη εμβολιαστική καμπάνια για τα προσφυγόπουλα και στη διενέργεια περίπου 30 χιλιάδων εμβολιασμών με τα εμβόλια προτεραιότητας, όπως έχουν καθοριστεί από την εθνική επιτροπή εμβολιασμών.

Σε σχέση με την επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη σε γειτονικές χώρες και εξελίσσεται και στη χώρα μας ο κ. Μπασκόζος τόνισε την απουσία κρουσμάτων στους πρόσφυγες-μετανάστες, γεγονός που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της εμβολιαστικής πρακτικής.

Ο ΓΓΔΥ συνόψισε τα κύρια συμπεράσματα της ελληνικής εμπειρίας , με διεθνή σημασία, ως ακολούθως

Η Ελλάδα άντεξε το προσφυγικό κύμα και παρέμεινε ασφαλής υγειονομικά χώρα και γιατί οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αλλά βασικά χάρις στην πολιτική καθολικής πρόσβασης στις υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος υγείας και για τους μετακινούμενους πληθυσμούς.

Η πρόληψη και η καθολική πρόσβαση αποτελούν τον αποφασιστικό παράγοντα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στη χώρα μας υπήρξε εξαιρετικά θετική εμπειρία συνεργασίας με τις έγκριτες ΜΚΟ, υπό την εποπτεία της ΓΓΔΥ στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κάλυψης προσφύγων μεταναστών κατά τις επείγουσες και έκτακτες συνθήκες εισόδου εκατοντάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας την τελευταία 3ετία. Τώρα αναλαμβάνει το ελληνικό δημόσιο με τη βοήθεια των εταίρων μας στην ΕΕ.

Οι νέες ανάγκες στην αντιμετώπιση ζητημάτων υγείας μητέρας νεογνού αλλά και ζητημάτων ψυχικής υγείας βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής του υπουργείου υγείας.

Ανθρωπισμός

Τέλος ο ΓΓΔΥ τόνισε πως η αξιοθαύμαστη πρακτική ανθρωπισμού και φιλοξενίας που έδειξε ο ελληνικός πληθυσμός, δεν επέτρεψε να ενισχυθούν ξενοφοβικές και ρατσιστικές φωνές και πως είναι ευθύνη των κυβερνήσεων με την τακτική αλλά και με τις δηλώσεις τους να ενισχύουν το αίσθημα αλληλεγγύης και να αποθαρρύνουν τις ακραίες αντιμεταναστευτικές απόψεις.

Η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας έπραξαν και συνεχίζουν να πράττουν το καθήκον τους. Ακλόνητη πεποίθηση μας που βασίζεται σε ισχυρά επιστημονικά δεδομένα είναι πως για την αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας δεν πρέπει καμμία ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού να μένει έξω από την ιατροφαρμακευτική κάλυψη, την πρόληψη και την αγωγή υγείας.