«Μου χρωστάς δεν σου χρωστάω» μεταξύ ΕΟΠΥΥ και γιατρών

  • Iatropedia
Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ώρες σε ανταλλαγή επιστολών με αιχμές για μη κατανόηση του ενός για τις θέσεις του άλλου αλλά και προειδοποίηση εκ μέρους των γιατρών του ΕΟΠΥΥ ότι ενδέχεται να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις... Μήπως κάποιος από την Αριστοτέλους να κάνει τον διαιτητή;

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Σε επιστολή που απέστειλε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός προς τον ΠΙΣ, αναφέρει: «Όπως γνωρίζετε ο όγκος αλλά και η δαπάνη για τις παρακλινικές εξετάσεις που καλείται να αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια σε δυσθεώρητα επίπεδα. Ενδεικτικά παραθέτουμε τα στοιχεία των ετών 2013 και 2014:

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Έτος Πλήθος Δαπάνη (ευρώ)

2013 93.863. 703 580.274.256,32

2014 97.591.600 601.615.085,23

ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΓΡΩΝ

2013 82.750.078 341.953.387,77

2014 86.874.796 359.277.522,47

Την ίδια περίοδο ο ΕΟΠΥΥ εφαρμόζοντας σχετική νομοθεσία επέβαλλε clawback σε ποσοστά από 35%- 50% σε όλους τους παρόχους των διαγνωστικών εξετάσεων για τις ανάγκες τήρησης του περιορισμένου κλειστού προϋπολογισμού του. Για να μπει ένα τέλος τόσο στην υπερβολική δαπάνη των εξετάσεων όσο και στο επαχθές μέτρο του clawback o ΕΟΠΥΥ έχει καταθέσει εδώ και αρκετό καιρό μία ολοκληρωμένη πρόταση στο Υπουργείο Υγείας.

Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Υγείας ο οποίος μας κάλεσε να την θέσουμε υπόψη σας προς διαβούλευση, όπως άλλωστε και την παρούσα επιστολή.

Η πρόταση αποτελείται από τρεις άξονες:

Α) Η ολοκλήρωση της εφαρμογής των κατευθυντήριων οδηγιών και αριθμητικών ορίων παραπομπής παρακλινικών εξετάσεων ανά ΑΜΚΑ ασφαλισμένου και ανά ιατρική ειδικότητα

Β) Μία αναλυτική πρόταση ανακοστολόγησης που αφορά σε 694 εξετάσεις, η οποία εφόσον γίνει αποδεκτή θα φέρει μία μείωση κατά 40.000.000 με 50.000.000 ευρώ σε σχέση με την αιτούμενη δαπάνη (με βάση τα στοιχεία των υποβολών των παρόχων) έτους 2014.

Γ) Η κατάργηση της αναγκαστικής επιστροφής (clawback) και η όποια εναπομείνασα υπέρβαση του προϋπολογισμού, με βάση τα στοιχεία του 2014, θα καλυφθεί από ένα κλιμακωτό και δίκαια κατανεμημένο, ανάλογα με την αιτούμενη δαπάνη του καθενός, σύστημα εκπτώσεων (rebate), το οποίο θα επιβαρύνει ελάχιστα το σύνολο των παρόχων…

Από τις 694 συνολικά εξετάσεις που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ οι 54 είναι υπεύθυνες για το 75% της συνολικής δαπάνης. Για τις εξετάσεις αυτές ο ΕΟΠΥΥ προτείνει μία ισορροπημένη μείωση της αποζημίωσης που στηρίζεται σε πολλές παραμέτρους (τιμές αγοράς, στοιχεία κόστους, διεθνείς τιμές, ελληνικές και ξένες μελέτες, στοιχεία κόστους από την λειτουργία των εργαστηρίων στις πρώην μονάδες του ΕΟΠΥΥ κ.λ.π.). Για όλες τις υπόλοιπες εξετάσεις προτείνεται μία πολύ μικρή μείωση της τάξεως του 5%.

Δυστυχώς τόσο από τον Π.Ι.Σ όσο και από τους συλλόγους των εργαστηριακών γιατρών και διαγνωστικών εργαστηρίων λάβαμε μέχρι τώρα αρνητικές απαντήσεις οι οποίες απορρίπτουν στο σύνολό τους την πρόταση, χωρίς να γίνεται αποδεκτή έστω και μία από τις 694 ανακοστολογήσεις που προτείναμε.

Για την καλύτερη κατανόηση της πρότασης μας να σημειώσουμε ότι:

1) Τα εργαστήρια διενέργειας εξετάσεων εκ μέρους τρίτων (φασόν) τιμολογούν την ελεύθερη θυροξίνη (FT4) με 2,50 ευρώ κατά μέσο όρο ενώ η τιμή αποζημίωσης ΕΟΠΥΥ είναι 12 ευρώ, δηλαδή κατά 4,8 φορές υψηλότερα. Οι τρανσαμινάσες αίματος με 0,70 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ η τιμή αποζημίωσης είναι 3,49 ευρώ, δηλαδή κατά 5 φορές υψηλότερα. Παρατηρούμε δηλαδή μία διαφορά τιμής της τάξης του 380% για την ελεύθερη θυροξίνη και 400% για τις τρανσαμινάσες.

2) Επίσης στη Σουηδία και τη Γερμανία η τιμή αποζημίωσης της γενικής εξέτασης αίματος να είναι 1,48 και 1,10 ευρώ αντίστοιχα με μία διαφορά της τάξης του 150% από την τιμή αποζημίωσης που έχει καθορίσει ο ΕΟΠΥΥ. Βεβαίως αυτές οι χώρες πραγματοποιούν μεγαλύτερο αριθμό αποζημιούμενων εξετάσεων σε σχέση με την Ελλάδα και αυτό επισημαίνεται στην πρότασή μας και έχει ληφθεί υπόψη. Επίσης λαμβάνουμε υπόψη μας τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της χώρας μας. Για αυτούς τους λόγους η πρόταση μας δεν είναι για εξίσωση των τιμών με αυτές τις χώρες, αντιθέτως προτείνουμε σημαντικά υψηλότερες τιμές αποζημίωσης.

3) Είναι προτιμότερο κατά την άποψη μας για τους συμβεβλημένους παρόχους διαγνωστικών εξετάσεων να αποζημιώνονται στο 100% των εκτελεσμένων παραπεμπτικών με έστω μειωμένες τιμές κατά 5% για τη μεγάλη πλειοψηφία των εξετάσεων και μεσοσταθμικά κατά 20% για τις 54 πιο δαπανηρές εξετάσεις βιολογικών υγρών παρά να αποζημιώνονται στο 50% όπως συμβαίνει σήμερα με την εφαρμογή του clawback.

Από την πλευρά μας επισημαίνουμε πως στρατηγικός στόχος του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας είναι με την εφαρμογή της προτεινόμενης μείωσης σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που αναφέραμε παραπάνω να πετύχουμε την τήρηση του κλειστού προϋπολογισμού, τη μείωση των βαρών των ασφαλισμένων ως προς το ποσοστό συμμετοχής τους και κυρίως την κατάργηση του επαχθούς μέτρου του clawback.

Σε κάθε περίπτωση καλούμε όλους να συμβάλλουν με εποικοδομητικές προτάσεις στην προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για τον εξορθολογισμό της υπέρογκης δαπάνης για διαγνωστικές εξετάσεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΟΠΥΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣ

Οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ γιατροί απέστειλαν το ακόλουθο μήνυμα:

Χρειάζεται πραγματικά πολύ θράσος εκ μέρους του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντού να στέλνει επιστολή προς τους συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ ότι τάχα δεν εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους, ενώ υπάρχει πλήρης καταγραφή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης e-syntagografisi.

Δεν θα χρεωθούμε την πλήρη ανικανότητα του Οργανισμού σας να διασυνδέσει σε πραγματικό χρόνο τα δύο ηλεκτρονικά συστήματα (e-dapy, e-syntsgigrafisi) φορτώνοντας στους ιατρούς, άχρηστες και ανούσιες γραφειοκρατικές διαδικασίες που στερούν πολύτιμο χρόνο από τον ασφαλισμένο. Η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ είναι υπέρ του ελέγχου και της διαφάνειας αλλά δεν ανέχεται δημιουργία εντυπώσεων λίγες μέρες πριν την λήξη των συμβάσεων.

Είναι καιρός να θυμηθεί ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, που χρωστά δισεκατομμύρια ευρώ στον ιδιωτικό τομέα της υγείας, ότι ο ΕΟΠΥΥ υπάρχει ακόμη ακριβώς επειδή επί σειρά ετών έχει ατόκως χρηματοδοτηθεί από τους ιατρούς καθώς και από τους λοιπούς παρόχους υγείας.

Είναι καιρός να θυμηθεί ο κ. Κοντός ότι χρωστά πάνω από 1,5 δις σε γιατρούς και λοιπούς προμηθευτές, δεν κατάφερε στοιχειωδώς να οργανώσει τον οργανισμό, τόσο διοικητικά όσο και οικονομικά, δεν κατάφερε καν να αποστείλει στους γιατρούς ένα σχέδιο σύμβασης προκειμένου να υπογράψουν, όπως γίνεται σε κάθε πολιτισμένο κράτος στον κόσμο, είναι καιρός να θυμηθεί ο κ. Κοντός ότι χρωστά δεκάδες εκατομμύριο στους ίδιους τους ασφαλισμένους του.

Θυμίζουμε λοιπόν στον κ. Κοντό, που φωνασκεί χωρίς αποτέλεσμα, ότι καμία καταγγελία δεν έχει αποδειχθεί και ακόμη και στις περιπτώσεις που διέκοψε συμβάσεις, λόγω τάχα υτπερσυνταγογράφησης, έχουν ΟΛΕΣ καταπέσει στα Ελληνικά δικαστήριο. Καλούμε λοιπόν τον ΕΟΠΥΥ και τον Πρόεδρο του, να σταματήσει τις κινήσεις εντυπωσιασμού, να ζητήσει επίσημα συγνώμη από τους χιλιάδες γιατρούς της χώρα που στηρίζουν το χρεοκοπημένο οργανισμό που διοικεί και να προχωρήσει σε ουσιαστικές παρεμβάσεις έστω και στις τελευταίες μέρες της θητείας του.

Σε αντίθετη περίπτωση θα απαντήσουμε με άμεσες και δυναμικές κινητοποιήσεις.

πό το γραφείο τύπου της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ