Μισθοί 11.000 ευρώ για έναν έμπειρο Έλληνα γιατρό στη Σαουδική Αραβία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στην Ελλάδα ίσως να τους έχουμε πολλούς και να τους υποτιμούμε με τους μισθούς που τους εξασφαλίζουμε στο δημόσιο αλλά και στο ιδιωτικό σύστημα υγείας. Αλλά σε χώρες χωρίς πολλούς εξειδικευμένους γιατρούς, τους πληρώνουν "χρυσούς" για να υπογράψουν συμβόλαια! Μετά τις ΗΠΑ και την δυτική Ευρώπη, και χώρες του αραβικού κόσμου έχουν μπει στο "παιχνίδι" διεκδίκησης των Ελλήνων γιατρών!

Εκατοντάδες γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων δήλωσαν συμμετοχή στην ημέρα προσωπικών συνεντεύξεων που πραγματοποίησε στην Αθήνα ο μεγάλος ιατρικός όμιλος της Σαουδικής Αραβίας Mouwasat για τη στελέχωση νοσοκομείων σε Ριάντ, Νταμάμ, Μεδίνα, Τζουμπάιλ και Κατίφ.

Με βασικό κίνητρο τον αφορολόγητο μισθό που μπορεί να φτάσει ως 11.000 ευρώ τον μήνα, οι Σαουδάραβες αναζητούν γιατρούς με ειδικότητα για να στελεχώσουν ένα νέο νοσοκομείο, το οποίο αναμένεται να εγκαινιαστεί το ερχόμενο καλοκαίρι στην πόλη Κομπάρ. Οι Σαουδάραβες αναζητούν όλες τις ειδικότητες αρκεί ο υποψήφιος να είναι κάτω των 57 ετών, που είναι και το όριο που θέτει η σχετική νομοθεσία.

Με μια απλή αναζήτηση στην ιστοσελίδα του ομίλου Mouwasat μπορεί κάποιος να εντοπίσει πολλούς Έλληνες γιατρούς που εργάζονται στη Σαουδική Αραβία. Οι περισσότεροι, ωστόσο, δεν επιθυμούν να μιλήσουν και να δημοσιεύσουν τα στοιχεία τους, καθώς οι όροι του συμβολαίου τους αλλά και οι νόμοι της χώρας είναι αυστηροί.

Δυσκολίες

Να πούμε ότι η ζωή είναι δύσκολη στη χώρα αυτή για κάποιον που έχει συνηθίσει να πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ και να αγοράζει μια μπύρα ή ένα μπουκάλι κρασί… Εκεί το αλκοόλ απαγορεύεται και δεν μπορείτε να το βρείτε πουθενά. Εξάλλου, οι γυναίκες δεν μπορούν να κυκλοφορούν «ακάλυπτες» στο δρόμο και γενικά δεν μπορούν να κυκλοφορούν ασυνόδευτες από άνδρα… Ωστόσο, οι γυναίκες γιατροί -ειδικά γυναικολόγοι- είναι εξαιρετικά καλοδεχούμενες για ευνόητους λόγους!