Μισό δις «φέσι» από ΙΚΑ και στρατιωτικά νοσοκομεία για φάρμακα!

  • Iatropedia
Αυξάνονται μέρα με την ημέρα τα χρέη των νοσοκομείων και του ΙΚΑ προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να σκέφτονται να σταματήσουν τη χορήγηση φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) η συσσώρευση χρεών στο ΙΚΑ και τα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι εκρηκτική, αφού πλέον αγγίζουν το μισό δις ευρώ.

Ο ΣΦΕΕ επισημαίνει ότι πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος, αν η Πολιτεία δεν διευθετήσει το πρόβλημα, να υπάρχει ζήτημα ομαλής τροφοδοσίας σε φάρμακα.

Ιδιαίτερα στο ΙΚΑ η κατάσταση φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου, σύμφωνα με το ΣΦΕΕ καθώς δείχνει να έχει κηρύξει άτυπα στάση πληρωμών προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει ο ΣΦΕΕ από τα μέλη του στις 31-12-2011η κατάσταση έχει ως εξής:

– Τα συνολικά, συσσωρευμένα χρέη του ΙΚΑ για φάρμακα είναι 343,5 εκατ. ευρώ.

– το 2011 το Ίδρυμα αγόρασε φάρμακα αξίας 313 εκατ. Δηλαδή οι επιχειρήσεις δεν έχουν εισπράξει οφειλόμενα ποσά που αντιστοιχούν σε χρονική περίοδο άνω του ενός έτους.

– Το 2010, το ΙΚΑ αγόρασε φάρμακα αξίας 276 εκατ. ευρώ από τα οποία παραμένουν ανεξόφλητα το 16,8%.

– Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν ανεξόφλητα τιμολόγια αξίας 8,778 εκατ. ευρώ που έχουν εκδοθεί πριν το 2010.

Εξίσου ανησυχία προκαλούν στις εταιρείες τα χρέη των στρατιωτικών νοσοκομείων, αφού το ποσό της οφειλής ξεπερνά πλέον τα 100 εκατ. Ευρώ!

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Διονύσης Φιλιώτης δήλωσε σχετικά: «Η συσσώρευση νέων χρεών σε συνδυασμό με τα παλαιά, τα οποία τελικά κινδυνεύουν να μην εξοφληθούν λόγω του PSI, θα προκαλέσουν καταστροφή με κίνδυνο εκατοντάδες φαρμακευτικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις στο χώρο της υγείας γενικότερα, να αντιμετωπίζουν πια με τρόμο το φάσμα του κλεισίματος. Δεν πρέπει τα ομόλογα τα οποία έδωσε η Κυβέρνηση για παλαιά χρέη στις εταιρείες αυτή τη στιγμή να κινδυνεύουν να μην έχουν αντίκρισμα. Απευθύνω κραυγή αγωνίας στην Πολιτεία να διευθετήσει το πρόβλημα πριν είναι αργά».