Μήπως είστε αλλεργικοί στα …Χριστούγεννα;

  • Iatropedia
Προ των πυλών είναι τα Χριστούγεννα. Μικροί και μεγάλοι περιμένουν με ανυπομονησία τις άγιες αυτές ημέρες να ξεκουραστούν, να βρεθούν κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα, να πάρουν αλλά και να δώσουν δώρα. Όσο και αν ακούγεται περίεργο πολλοί άνθρωποι βγάζουν στην κυριολεξία σπυράκια αφού τα διάφορα χριστουγεννιάτικα αντικείμενα τους προκαλούν από ήπιες έως σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Μπορεί να αποτελεί το σήμα κατατεθέν των Άγιων αυτών ημερών αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς ευθύνεται για τις αλλεργίες που εμφανίζονται σε όσους είναι επιρρεπής στην γύρη και στην μούχλα.

Μπουκωμένη μύτη,υγρά και κόκκινα μάτια αλλά και ερεθισμένο δέρμα είναι τα κυριότερα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι πάσχοντες μέσα στις γιορτές.

Η κυριότερη αιτία για την πρόκληση των αλλεργιών είναι ότι συνήθως τα δέντρα αυτά κόβονται αρκετές ημέρες πριν την περίοδο των Χριστουγέννων και διατηρούνται σε υγρό περιβάλλον μέχρι να βρεθεί ο αγοραστής. Από την στιγμή όμως που θα κοπούν μέχρι και τα Χριστούγεννα δημιουργείται μούχλα, που δρα καταλυτικά στις αλλεργίες.

Παράλληλα και ένα τεχνητό δέντρο μπορεί να προκαλέσει αλλεργία για αυτό καθαρίστε το αρκετά καλά πριν το διακοσμήσετε για να αποφύγετε την σκόνη που έχει συσσωρευτεί.

φωτάκια, γιρλάντες και άλλα διακοσμητικά

Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια μοιάζουν αθώα και σκορπούν την μαγεία των Άγιων Ημερών σε κάθε σπίτι. Πριν τα τοποθετήστε σκεφτείτε ότι όλα αυτά τα είχατε φυλαγμένα σε αποθήκες ή πατάρια για 11 ολόκληρους μήνες. Φυσικό επακόλουθο τα φωτάκια και οι μπάλες να είναι γεμάτα σκόνη και μούχλα.

Για καλό και για κακό καθαρίστε τα εξονυχιστικά προτού τα κρεμάσετε για να αποφύγετε φτερνίσματα και βήχα.

Οι ειδικοί συνιστούν να είστε ιδιαίτερα φειδωλοί στο σπρέι χιονιού στα παράθυρα, γιατί τα χημικά συστατικά που περιέχει ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμούς στα μάτια, τη μύτη ακόμη και τους πνεύμονες σε ευαίσθητα άτομα.

Αλεξανδρινό

Αυτό το εορταστικό φυτό δυστυχώς, για μερικούς, περιέχει στοιχεία όμοια με εκείνα που ανιχνεύονται στα λατέξ.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 40% των ατόμων που ήταν αλλεργικοί στο λατέξ ήταν αλλεργικοί και στο αλεξανδρινό.

Αν λοιπόν είστε αλλεργικοί σε αυτό το υλικό , κρατήστε το έξω από το σπίτι.

αρωματικά ποτ-πουρι

Ποτ πουρί και κεριά με αρώματα είναι μερικά μόνο από τα συνηθισμένα «παρελκόμενα» των Χριστουγέννων. Κι όμως μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στη μύτη και τον λαιμό, σε άτομα που έχουν μία ευαισθησία.

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα αρωματικά εσωτερικού χώρου, που λόγω των χημικών συστατικών τους μπορούν να απελευθερώσουν, μαζί με το άρωμα Χριστουγέννων και βλαβερά στοιχεία με ανεπιθύμητες ενέργειες για τους πιο ευαίσθητους.

το τζάκι

Το τζάκι αποτελεί το νούμερο ένα εχθρό για όσους πάσχουν από άσθμα αφού ο καπνός και οι στάχτες μπορούν να προκαλέσουν δύσπνοια.

Ωστόσο το αναμμένο τζάκι αποτελεί ένα από τα βασικά « συστατικά» καθώς εκτός από την ζέστη δημιουργεί γιορτινή και χαλαρωτική ατμόσφαιρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αποτοξινωθείτε… πριν τα Χριστούγεννα!

Σε ποια ηλικία είναι καλύτερο το σεξ;

Ποιες κακές συνήθειες ωφελούν την υγεία;

Γιατί διεγείρουν οι μεταμφιέσεις στο σεξ;