Μήπως χάνω τη μνήμη μου; Τι φταίει

  • Iatropedia
Ο καθένας ξεχνά διάφορα πράγματα σε κάποια χρονική στιγμή. Πόσο συχνά έχετε αναρωτηθεί που είναι τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας ή ποιο είναι το όνομα του ανθρώπου που μόλις γνωρίσατε; Η απώλεια μνήμης δεν προκαλείται μόνο τη νόσο του Αλτσχάιμερ αλλά μπορεί να ενοχοποιούνται και άλλες αιτίες.

Κάποια προβλήματα μνήμης δικαιολογούνται με την ηλικία. Υπάρχει μια διαφορά, ωστόσο, μεταξύ της κανονικής μεταβολές στη μνήμη και το είδος της απώλειας της μνήμης που σχετίζεται με τη νόσο του Alzheimer και σχετικές διαταραχές.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη μνήμη, μιλήστε με το γιατρό σας για να πάρετε μια έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη φροντίδα.

Η απώλεια μνήμης και τη γήρανση

Κανονική σχετιζόμενη με την ηλικία απώλεια μνήμης, δεν σας εμποδίζει να ζουν μια πλήρη και παραγωγική ζωή. Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεχάσετε το όνομα ενός ατόμου, αλλά να το ανακαλέσει αργότερα μέσα στην ημέρα. Μπορεί να χάσετε τα γυαλιά σας περιστασιακά. Ή ίσως μπορείτε να βρείτε ότι χρειάζεστε για να κάνετε τους καταλόγους πιο συχνά από ό, τι στο παρελθόν, προκειμένου να θυμάται συναντήσεις ή εργασίες.

Αυτές οι αλλαγές στη μνήμη είναι γενικά διαχειρίσιμο και δεν διαταράσσουν την ικανότητά σας να εργαστούν, να ζήσουν ανεξάρτητα ή να διατηρήσουν μια κοινωνική ζωή.

Η απώλεια μνήμης και άνοια

Η λέξη «άνοια» είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύνολο συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της εξασθένησης της μνήμης, της λογικής, την κρίση, τη γλώσσα και άλλες δεξιότητες σκέψης.

Άνοια αρχίζει σταδιακά στις περισσότερες περιπτώσεις, χειροτερεύει την πάροδο του χρόνου και σημαντικά μειώνει την ικανότητα ενός ατόμου στην εργασία, τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και τις σχέσεις.

Πιθανές αιτίες της απώλειας αναστρέψιμη μνήμης περιλαμβάνουν:

Φάρμακα. Ένα μόνο φάρμακο ή σε ένα ορισμένο συνδυασμό των φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε λήθη ή σύγχυση.

Τραύμα κεφαλής ή τραυματισμόςΈνας τραυματισμός της κεφαλής από πτώση ή ατύχημα – ακόμη και έναν τραυματισμό που δεν οδηγεί σε απώλεια της συνείδησης – μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μνήμης.

Κατάθλιψη ή άλλες διαταραχές της ψυχικής υγείας. Το στρες, το άγχος ή η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης, σύγχυση, δυσκολία στη συγκέντρωση και άλλα προβλήματα που διαταράσσουν τις καθημερινές δραστηριότητες.

Αλκοολισμός. Χρόνιος αλκοολισμός μπορεί να βλάψουν σοβαρά την ψυχική ικανότητες. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια μνήμης μέσα από την αλληλεπίδραση με φάρμακα.

Βιταμίνη Β-12 ανεπάρκειας. Η βιταμίνη Β-12 βοηθά στη διατήρηση υγιών νευρικών κυττάρων και των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μια βιταμίνη Β-12 ανεπάρκειας – συχνή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας – μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μνήμης.

Υποθυρεοειδισμός. Η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός) επιβραδύνει την επεξεργασία των θρεπτικών συστατικών για τη δημιουργία ενέργειας για τα κύτταρα (μεταβολισμός). Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε αμνησία και άλλα προβλήματα σκέψης.

Όγκων. Ένας όγκος στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μνήμης ή άλλες άνοιες συμπτώματα.

Εάν ανησυχείτε για την απώλεια μνήμης, δείτε το γιατρό σας.Αυτός ή αυτή μπορεί να διεξάγει δοκιμές για να κρίνει το βαθμό της εξασθένισης της μνήμης και να διαγνώσει την αιτία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έξυπνα tips για να αποκτήσετε μνήμη… ελέφαντα!

Tips για να φρεσκάρετε την μνήμη σας φυσικά!