Μειώνεται η ταλαιπωρία για τις εξωσωματικές! Που ξεκινούν νέες επιτροπές έγκρισης στον ΕΟΠΥΥ

  • Iatropedia
Εδώ και μήνες νεαρά ζευγάρια ταλαιπωρούνται στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν παιδί. Πρέπει να μπούνε ακόμη και σε λίστα αναμονής για έναν χρόνο όχι για να πάρουν έγκριση αλλά για να εξετασθούν από επιτροπή.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Αναμονή μηνών έπρεπε να περάσουν το τελευταίο διάστημα τα ζευγάρια που επιθυμούσαν να κάνουν παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση και ήθελαν να αποζημιωθούν για τα φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ. Ο νέος κανονισμός του Οργανισμού έκανε τη διαδικασία πιο γραφειοκρατική και πιο χρονοβόρα με συνέπεια οι μελλοντικοί γονείς να πρέπει να περιμένουν ακόμη και 1 χρόνο για να λάβουν τη έγκριση.

Στο πρόσφατο παρελθόν αντιμετώπιζαν αναμονή αλλά περιορισμένη.

Οι καθυστερήσεις είχαν κάνει πολλά ζευγάρια να αποφεύγουν το γεγονός καθώς για να μην περιμένουν την έγκριση φαρμάκων θα έπρεπε να τα πληρώσουν από την τσέπη τους.

Και αυτό επειδή με τον νέο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ, τα ζευγάρια οφείλουν να περνάνε τη διαδικασία της επιτροπής ακόμα και για την πολύ απλούστατη πρόκληση ωοθυλακιορυξίας.

Στο παρελθόν περνούσαν από επιτροπή μόνο στην περίπτωση εξωσωματικής γονιμοποίησης. Όμως παρότι οι διαδικασίες είχαν γίνει πιο πολύπλοκες εξακολουθούσαν να υπάρχουν μόνο τρεις επιτροπές οι οποίες φυσικά και δεν μπορούσαν να καλύψουν όλη τη χώρα.

Ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας γνωστοποίησε στη βουλή ότι συστάθηκαν τέσσερις νέες Επιτροπές Εξέτασης περιστατικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (εξωσωματικής γονιμοποίησης), σύμφωνα με Απόφαση της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ.

Οι τέσσερις νέες Επιτροπές θα ξεκινήσουν άμεσα τη λειτουργία τους στις Νομαρχιακές Μονάδες Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Λάρισας και Αλεξανδρούπολης. Με τη λειτουργία αυτών των Επιτροπών θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι των συγκεκριμένων περιοχών ώστε να ενισχύεται η προσπάθεια των υπογόνιμων ζευγαριών στο ν΄ αποκτήσουν παιδί.

Οι συγκεκριμένες Επιτροπές, όπως και οι ήδη τρεις που υπάρχουν ήδη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, θα εξετάζουν τις προϋποθέσεις χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής σε περιστατικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, προκειμένου να καλυφθεί μέρος των δαπανών σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Όπως επεσήμανε ο κ.Μπέζας στις Επιτροπές θα συμμετέχουν ιατροί του ΕΟΠΥΥ, καθώς και ιατροί των κατά τόπους Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων.