Μήνυμα προέδρου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, τιμούμε τους ανθρώπους εκείνους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και την πατρίδα τους, λόγω πολέμων, διώξεων ή φυσικών καταστροφών.

 

Στη χώρα μας ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, διαχρονικός αρωγός και συμπαραστάτης στο έργο των ελληνικών αρχών, ανταποκρίθηκε άμεσα και έγκαιρα στις αυξημένες ανθρωπιστικές ανάγκες και προκλήσεις που δημιούργησαν οι πρωτοφανείς προσφυγικές ροές, αναπτύσσοντας έναν αποτελεσματικό μηχανισμό προστασίας και αλληλεγγύης.

Καθώς ο ρόλος της κοινωνίας και καθενός πολίτη ξεχωριστά καθίσταται πιο σημαντικός από ποτέ για την υποστήριξη των προσφύγων και τη διασφάλιση της ομαλής τους ένταξης στο καινούργιο περιβάλλον, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συμπράττει για την οικοδόμηση μιας αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης, αγκαλιάζοντας τους πρόσφυγες, καλύπτοντας βασικές τους ανάγκες και προστατεύοντας τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους. Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων προωθεί άλλωστε πανανθρώπινες αξίες και αρχές του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, όπως είναι ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη, η παγκοσμιότητα και η ανεκτικότητα.

«Παντού για όλους» είναι το σύνθημα του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου και αυτό αποτελεί για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό κινητήριο μοχλό για περαιτέρω δράση.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, δεσμεύεται να είναι παρών, ενεργός και αποτελεσματικός, προσκαλώντας την ελληνική κοινωνία να στηρίξει το έργο του και να μοιραστεί ένα από τα πιο καθολικά σύμβολα, το χαμόγελο! Ένα πραγματικό σημάδι ανακούφισης, ικανοποίησης και ευτυχίας.

Ελάτε μαζί μας να χαρίσουμε αυτό το χαμόγελο στους πρόσφυγες!