Μηνιγγίτιδα Β: Η συγκλονιστική εμπειρία μίας μητέρας που νόσησε το παιδί της

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μετά τα 3 πρόσφατα κρούσματα μηνιγγίτιδας που καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στα Χανιά, η μαρτυρία μίας μητέρας που κατάγεται από την Κρήτη και ζει μόνιμα με την οικογένεια της στη Γερμανία, έρχεται να επιβεβαιώσει την επικινδυνότητα και τις σοβαρές συνέπειες της νόσου.

Η μητέρα μοιράστηκε δημόσια την ιστορία της, όταν η κόρη της  νόσησε πέρσι ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο από Μηνιγγίτιδα Β και κινδύνεψε να χάσει τη ζωή της, ενώ έδωσε στην δημοσιότητα φωτογραφίες από την νοσηλεία της κόρης της στην ΜΕΘ, που δείχνουν τα έντονα σημάδια της μηνιγγίτιδα Β πάνω στο σώμα του μικρού κοριτσιού.

Η μητέρα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους θεράποντες ιατρούς που έσωσαν το κοριτσάκι της από βέβαιο θάνατο ή μόνιμη αναπηρία, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις παιδιών που νοσούν από μηνιγγίτιδα Β. Γονείς , παιδίατροι και εκπαιδευτικοί  φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο το θέμα της άμεσης αντιμετώπισης αλλά και των συνεπειών της νόσου.

Μοναδικός τρόπος πρόληψης από τη νόσο είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός.

Εντός του 2016 καταγράφηκαν συνολικά 40 περιστατικά, εκ των οποίων ένα 2χρονο παιδάκι από τα Γρεβενά έχασε τη ζωή του μετά από σηπτικό σοκ, ενώ ένα 5χρονο κοριτσάκι από το Καματερό που νόησε κατέληξε σε ακρωτηριασμό.

Όσον αφορά το ποιες είναι οι περισσότερο ευάλωτες ηλικίες, είναι γνωστό ότι τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο με τα βρέφη κάτω του 1 έτους και τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών να βρίσκονται στο «κόκκινο». Ωστόσο, εξίσου ευάλωτοι απέναντι στη μηνιγγίτιδα Β είναι οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες.