Μίνι «τσιπάκι» για ακριβέστερη διάγνωση καρκίνου του προστάτη

  • Iatropedia
Ένα τσιπάκι-αισθητήρας υπόσχεται αποτελεσματικότερη και ακριβέστερη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Chemical Science.

Ο καρκίνος του προστάτη συνήθως ανιχνεύεται με δαπανηρά τεστ αντισωμάτων αλλά ένας βασικός περιορισμός είναι το υψηλό ποσοστό σφάλματος. Το τσιπάκι-αισθητήρας που ανέπτυξαν τα μέλη ομάδας χημικών μηχανικών και χημικών του University of Birmingham λειτουργεί ταυτοποιώντας συγκεκριμένες πρωτεΐνες (γλυκοπρωτεΐνες) οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό πολλαπλό ρόλο σε διαφορετικές λειτουργίες του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου και του ανοσοποιητικού.

Εξαιτίας αυτού ειδικά του ρόλου τους, τα μόρια γλυκοπρωτεΐνης χρησιμοποιούνται συχνά από τους επιστήμονες ως βιοδείκτες για διάφορες ασθένειες, μεταξύ αυτών και της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Αντίθετα με παλαιότερες μεθόδους που εστίαζαν στην πρωτεΐνη του μορίου, το γεγονός ότι αυτό δεν αλλάζει πάντα όταν ο οργανισμός προσβάλλεται από ασθένεια οδήγησε τους ερευνητές σε μια νέα προσέγγιση: το νέο τσιπάκι εστιάζει στους υδατάνθρακες του μορίου καθώς αυτοί είναι διαφορετικοί σε υγιείς και νοσούντες.

Η τεχνολογία νανοκοιλοτήτων που ενσωματώνει επιτρέπει τον εντοπισμό αλλαγών στους βιοδείκτες όσο αδιόρατες και εξειδικευμένες κι αν είναι αυτές. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Birmingham υποστηρίζουν ότι η νέα τεχνολογία μπορεί να μειώσει τις εσφαλμένες θετικές διαγνώσεις που προκύπτουν με τις κλασσικές διαγνωστικές μεθόδους ενώ μπορεί να είναι διαθέσιμη σε κάθε επεμβατικό ιατρείο.