Μίνι εγκέφαλος»καλλιεργείται» στο εργαστήριο.Ποιους δρόμους ανοίγει

  • Iatropedia
Απίστευτο αλλά και άκρως συναρπαστικό . Οι επιστήμονες στην Αυστρία κατάφεραν να καλλιεργήσουν στο εργαστήριο μικρογραφίες ανθρώπινων εγκεφάλων σε δοκιμαστικούς σωλήνες.Το επίτευγμα αυτό ανοίγει τον δρόμο για να αποκωδικοποιηθούν οι νευρολογικές και ψυχικές παθήσεις. Η επιστημονική κοινότητα χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ως «συναρπαστικά και καταπληκτικά».

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του Nature,ο εγκέφαλος που καλλιεργήθηκε έχει μέγεθος ενός μπιζελιού και το ίδιο επίπεδο ανάπτυξης με έμβρυο εννέα εβδομάδων χωρίς σκέψη.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η μινιατούρα εγκεφάλου θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τους βιολόγους, που θέλουν να εξακριβώσουν τις αιτίες της σχιζοφρένειας ή του αυτισμού.

Οι νευροεπιστήμονες χαρακτήρισαν τα συμπεράσματα της έρευνας ως συναρπαστικά καθώς ο εγκέφαλος είναι μια από τις πιο πολύπλοκες δομές στο σύμπαν.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Μοριακής Βιοτεχνολογίας της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών έχουν αναπαράγει σε εργαστήριο μερικά από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του εγκεφάλου. Για την τεχνική αυτή χρησιμοποίησαν είτε εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα ή ενήλικα κύτταρα του δέρματος.

Τα κύτταρα ήταν σε θέση να αναπτυχθούν και να οργανωθούν σε χωριστές περιοχές του εγκεφάλου όπως τον εγκεφαλικό φλοιό , τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και σπάνια ,στον πρώιμο ιππόκαμπο ούτως ώστε να συμμετέχουν ενεργά στη μνήμη, όπως σε ένα πλήρως ανεπτυγμένο εγκέφαλο ενηλίκου.

Οι «mini – εγκεφάλοι» έχουν επιβιώσει για περίπου ένα χρόνο αλλά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και να μεγαλώσουν περαιτέρω αφού δεν υπάρχει παροχή αίματος ώστε το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά να διεισδύσουν στον εγκέφαλο.Ένας από τους ερευνητές , ο Δρ Juergen Knoblich δήλωσε ότι η μέχρι τώρα ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην μελέτη των ασθενειών που προκαλούν προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Επίσης η τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει τα ποντίκια και τους αρουραίους που χρησιμοποιούνται στις έρευνες νέων φαρμάκων καθώς θα μπορούν πλέον να δοκιμαστούν σε πραγματικό ιστό.

Επιπλέον ο καθηγητής Paul Matthews , από το Imperial College του Λονδίνου , δήλωσε στο BBC ότι «η ιδέα και μόνο ότι μπορούμε να πάρουμε ένα κύτταρο από το δέρμα και να το μετατρέψουμε σε ένα μικρό εγκέφαλο είναι απλά εξαιρετική».

Όσον αφορά τα ηθικά ζητήματα του θέματος Ο Δρ. Zameel Cader , νευρολόγος σύμβουλος στο Νοσοκομείο John Radcliffe της Οξφόρδης , υπογράμμισε ότι δεν προέκυψαν οποιαδήποτε ζητήματα σε αυτό το στάδιο, αλλά ο Δρ Knoblich τόνισε ότι δεν θα ήθελε να δει πολύ μεγαλύτερους εγκεφάλους που αναπτύσσονται καθώς αυτό θα ήταν «ανεπιθύμητο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αδέρφια βρικόλακες πάσχουν από βαμπιρισμό.Βίντεο

Εννέα μύθοι υγείας:αλήθεια ή ψέματα

Ποιο σύνδρομο φταίει που τα πόδια χορεύουν το βράδυ

Ποιους μήνες οι άνδρες παθιάζονται με το πορνό