Μείνετε δραστήριοι μεγαλώνοντας και… κόψτε χρόνια!

  • Iatropedia
Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία που δεν άφησαν τα χρόνια να τους εμποδίσουν να είναι δραστήριοι, η φυσική τους κατάσταση συχνά… περιγελά την ηλικία στην ταυτότητά τους.

Υπάρχουν άτομα της τρίτης ηλικίας με φυσική κατάσταση ανθρώπου… 25 χρόνια νεότερου κι αυτό χάρη στην καλή καρδιαγγειακή τους υγεία που τους επιτρέπει να συμμετέχουν ακόμη και σε Εθνικούς Αγώνες Ηλικιωμένων, επισημαίνει η Δρ. Pamela Peeke, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μέρυλαντ. Η Αμερικανίδα γιατρός η οποία άρχισε να τρέχει από την ηλικία των 40 ετών, συμμετείχε σε αγώνες Τρίαθλου (!) στο πλαίσιο των National Senior Games που γίνονται στην Μινεσότα και «πόσταρε» τα σχετικά ευρήματα στο Facebook θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι η άσκηση χαρίζει καλή φυσική κατάσταση και η καλή φυσική κατάσταση… καλύτερη υγεία, ασχέτως ηλικίας και δυνατοτήτων.

Στην προσπάθειά της αυτή, σημαντική βοήθεια παρείχε ο online υπολογιστής φυσικής κατάστασης που ανέπτυξε ο Νορβηγός ερευνητής Ulrik Wisloff του University of Science and Technology στο Τρόντχαϊμ. Δίδοντας στοιχεία σχετικά με την ηλικία, την εθνικότητα, την πόλη που ζουν, πόσο συχνά ασκούνται και πόσο έντονα καθώς και τον καρδιακό τους ρυθμό σε ανάπαυση ή στο μέγιστο, ο υπολογιστής βρίσκει το επίπεδο της καρδιαγγειακής τους κατάστασης ή αλλιώς την «fitness age» τους.

Σύμφωνα με τον υπολογιστή, μπορεί η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στους αγώνες ηλικιωμένων να ήταν τα 68 χρόνια, όμως η μέση ηλικία της φυσικής τους κατάστασης ήταν… 43. Όπως λέει χαρακτηριστικά η Δρ. Peeke «μπορείς να κόψεις ¼ του αιώνος βάζοντας τον εαυτό σου σε μια τέτοια κατάσταση. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς πάντα να αλλάξεις την ηλικία της φυσικής σου κατάστασης, μην κάνοντας τίποτα περισσότερο από το να σηκωθείς και να περπατήσεις. Σηκωθείτε λοιπόν και μην σταματάτε να κινείστε!».