Μικροσωματίδια πυριτίου με στόχο αποτελεσματικότερα αντικαρκινικά εμβόλια

  • Iatropedia
Η αποτελεσματικότητα αντικαρκινικών εμβολίων στο μέλλον θα μπορούσε να ενισχυθεί σημαντικά φορτώνοντας πρώτα τα καρκινικά αντιγόνα σε μικροσωματίδια σιλικόνης, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές στην επιθεώρηση Cell Reports.

Σχετικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε μοντέλα έδειξαν ότι πορώδη μικροσωματίδια πυριτίου φορτωμένα με το αντιγόνο HER2 όχι μόνο το προστάτευσαν από πρόωρη καταστροφή αλλά διέγειραν το ανοσοποιητικό να αναγνωρίζει και να επιτίθεται εναντίον καρκινικών κυττάρων που υπερεξέφραζαν το συγκεκριμένο αντιγόνο. Το πιο εντυπωσιακό όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν το γεγονός ότι σε μοντέλα με πειραματόζωα κατέστη δυνατόν να διακοπεί πλήρως η ανάπτυξη του καρκινικού όγκου μετά από μόλις μια δόση του αντικαρκινικού εμβολίου!

«Δείξαμε για πρώτη φορά ότι ένα μικροσωματίδιο μπορεί να χρησιμεύσει ως φορέας για την παρατεταμένη απελευθέρωση και επεξεργασία αντιγόνων» επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας Haifa Shen, M.D, Ph.D του Houston Methodist Hospital Research Institute. Με διάμετρο περίπου 1 μm, κάθε μικροσωματίδιο μπορεί να φέρει στους ρηχούς πόρους της επιφανείας του αντιγόνα σαν το HER2. Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου του μαστού, η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να συμβάλλει στην δημιουργία ενός τέτοιου εμβολίου το οποίο θα στοχεύει την υπερπαραγωγή HER2 από τα καρκινικά κύτταρα που παρατηρείται στο 15-30% των ασθενών με την συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, αφήνοντας το ανοσοποιητικό να τα εξοντώσει.

Τα αντικαρκινικά εμβόλια σχεδιάζονται κατά τέτοιον τρόπο ώστε να στρέφουν το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να αντιδρά πιο έντονα εναντίον των καρκινικών κυττάρων και οι έρευνες σε αυτόν τον τομέα συγκεντρώνουν όλο και περισσότερο το επιστημονικό ενδιαφέρον των ογκολόγων. Από το 2010, ο αμερικανικός φορέας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει δώσει την έγκρισή του σε εμβόλια και άλλα φάρμακα ανοσοθεραπείας για το μελάνωμα, τον καρκίνο του προστάτη και των πνευμόνων ενώ πραγματοποιούνται δεκάδες κλινικές δοκιμές αξιολόγησης αντικαρκινικών εμβολίων.