Μικροσκοπικά ιατρικά ρομπότ για περιορισμένες επεμβατικές θεραπείες

  • Iatropedia
Τα Μillirobots, μικροσκοπικά ιατρικά ρομπότ που θα λειτουργούν με μαγνητική δυναμική ενέργεια από μαγνητικούς τομογράφους, είναι η νέα πρόταση ερευνητών για την εκτέλεση ελάχιστα επεμβατικών θεραπειών στο μέλλον.

Κάποια μέρα, οι χειρούργοι ίσως αποφεύγουν να κάνουν κρανιακές τομές για την αντιμετώπιση της υδροκεφαλίας και άλλων παθήσεων, χρησιμοποιώντας αντί για το κλασσικό νυστέρι μερικούς hi-tech βοηθούς: τα millirobots. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ παρουσίασαν στην πρόσφατη διάσκεψη της IEEE Robotics and Automation Society στο Σηάτλ την δική τους πρόταση για την διεξαγωγή ελάχιστα επεμβατικών θεραπειών, κερδίζοντας την υποψηφιότητα της καλύτερης εργασίας ιατρικής ρομποτικής.

Η ιδέα τους προβλέπει την διείσδυση ιστού από μικροσκοπικά, ελισσόμενα ιατρικά ρομπότ, τα οποία θα φθάνουν στο επιθυμητό σημείο χρησιμοποιώντας ενέργεια από μαγνητικό τομογράφο μετατρέποντάς την σε κινητική. Στην υδροκεφαλία –μια σοβαρή, δυνητικά θανατηφόρο παθολογική διαταραχή κατά την οποία συσσωρεύεται υπερβολική ποσότητα εγκεφαλονωτιαίου υγρού στον εγκέφαλο– ανεξάρτητα μικροσκοπικά ρομποτάκια θα… αυτοσυναρμολογούνται επί τόπου προκειμένου τα τμήματά τους να φθάνουν πιο εύκολα στην περιοχή του «στόχου» και βάσει της αρχής του «όπλου Gauss» θα εξαπολύουν ενέργεια διαπερνώντας τον ιστό.

Τα τμήματα των millirobots θα διοχετεύονται με μια υποδερμική σύριγγα και θα «πλοηγούνται» προς την περιοχή ενδιαφέροντος με την βοήθεια «χαρτών» του εγκεφάλου από μαγνητικές τομογραφίες υψηλής ποιότητας και παίρνοντας ενέργεια από τον ίδιο τον τομογράφο, δίχως να χρειάζονται μαγνήτες. Αποτελώντας στην ουσία μια «κάννη» από 3D πλαστικά απάρτια τυπωμένα με τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης, η προσέγγιση αυτή σύμφωνα με τους ερευνητές είναι πολλά υποσχόμενη καθώς χρησιμοποιεί απλώς το μαγνητικό πεδίο του τομογράφου. Το επόμενο βήμα είναι η διερεύνηση των κλινικών εφαρμογών, η ελαχιστοποίηση του μεγέθους των συσκευών και η επιλογή των βέλτιστων υλικών.

.