Μηδενίστε τις πιθανότητες να εμφανίσετε καρκίνο! Τρικ υγείας

  • Iatropedia
Κάθε χρόνο στην Ελλάδα πεθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι από τον καρκίνο. Ο καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε όργανο του σώματος και αν δεν αντιμετωπιστεί νωρίς η πρόγνωση είναι κακή. Όμως αλλάζοντας κάποια πράγματα στη διατροφή σας απομακρύνετε πολύ τον κίνδυνο να πάθετε καρκίνο. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο πως θα αποτρέψετε τον καρκίνο.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Δεν υπάρχει κάποιος επιστημονικά αποδεδειγμένος τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου, αλλά σίγουρα μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο να εμφανίσετε κάποια μορφή του. Υιοθετώντας μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι πρωταρχικής σημασίας.

Αυτή πρέπει να περιλαμβάνει άφθονα φρούτα και λαχανικά, αρκετά αμυλούχα τρόφιμα, όπως ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά και καλό είναι να επιλέγονται τροφές ολικής άλεσης, όπου είναι δυνατόν καθώς και αυτές που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, όπως επίσης και το κρέας. Μικρό τμήμα της διατροφής πρέπει να αποτελείται από κέικ, τσιπς και μπισκότα.

Συγκεκριμένα οι φυτικές ίνες φαίνεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης για καρκίνο του εντέρου. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθάνε στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και κρατάνε το έντερό σας υγιές.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, το ψωμί, τα δημητριακά και το ρύζι. Τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης καλές πηγές φυτικών ινών.

Αν και το κρέας είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και ανόργανων στοιχείων, όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος, είναι πιθανό να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με τον καρκίνο του εντέρου. Έτσι καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι μεγάλες ποσότητες από μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, μπέικον, λουκάνικα, σαλάμι και ζαμπόν.

Η βήτα-καροτίνη, που βρίσκεται συχνά σε αντιοξειδωτικά συμπληρώματα, έχει βρεθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα σε καπνιστές. Είναι δυνατόν ότι η λήψη μεγάλων ποσοτήτων συμπληρωμάτων με βήτα-καροτένιο θα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και σε άλλους ανθρώπους.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν ο καρκίνος δίνει σημάδια!

Καρκίνος Προστάτη: Σοβαρή Κακοήθεια ή ''Λιοντάρι Χωρίς Δόντια'';