Μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Από 1η Αυγούστου έχει τυπικά τεθεί σε εφαρμογή του μέτρου και μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για τους ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους... Ωστόσο, μην ξεχνιόμαστε! Το σπιτάκι που κληρονομήσατε από τον παππού και το επιμίσθιο -πείνας που σας έδωσε κάποιος για μερικούς μήνες πέρσι, σας εξαιρούν από το μέτρο που έχει αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια!

Όπως ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, «από σήμερα, 01/08/2016, τίθεται σε εφαρμογή η εγκύκλιος του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, που προβλέπει για τους οικονομικά αδύναμους ανασφάλιστους και όσους ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μηδενική συμμετοχή στο κόστος φαρμακευτικής αγωγής καθώς και κατάργηση της καταβολής του 1 € ανά συνταγή υπέρ ΕΟΠΥΥ.

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείο Υγείας (www.moh.gov.gr)  έχει αναρτηθεί αναλυτική ενημέρωση υπό μορφή ερωτήσεων/ απαντήσεων, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους.

Επιπλέον,  το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ,  δημιούργησε στην ιστοσελίδα www.idika.gr,  ειδική εφαρμογή στην οποία κάθε πολίτης έχει την δυνατότητα με απλό και εύκολο τρόπο να επιβεβαιώσει το δικαίωμα του στην μηδενική συμμετοχή στο κόστος φαρμακευτικής αγωγής, μέσα από την υποενότητα Φαρμακευτική Κάλυψη Ανασφάλιστων και χρήση των κωδικών εισόδου taxisnet και του AMKA.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα υποβολής ένστασης στα γραφεία Πρόνοιας του οικείου δήμου».

Ας δούμε όμως ποιοι δικαιούνται τα δωρεάν φάρμακα: 

Α. Άτομα και οικογένειες των οποίων το πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 2.400 ευρώ για μεμονωμένο άτομο και των 3.600 ευρώ για το ζευγάρι ή για το μεμονωμένο άτομο με ένα εξαρτώμενο μέλος (ανήλικο ή προστατευόμενο τέκνο), προσαυξανόμενο κατά 600 ευρώ για κάθε περαιτέρω εξαρτώμενο μέλος (ανήλικο ή προστατευόμενο τέκνο) της οικογένειας.

Β. Άτομα με αναπηρία κάτω του 67% ή άτομα ανήκουν στις κατηγορίες χρονίως πασχόντων και των οποίων το πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 6.000 ευρώ για μεμονωμένο άτομο, προσαυξανόμενο κατά 1.200 ευρώ για τον/ την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας (ανήλικο ή προστατευόμενο τέκνο). Επίσης, άτομα που στις 4/4/2016 είχαν βιβλιάριο ανασφάλιστου σε ισχύ (περιλαμβάνονται όσοι είχαν καταθέσει αίτηση για έκδοση ή θεώρηση μέχρι 4/4) εφόσον το πραγματικό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 6.000 ευρώ για μεμονωμένο άτομο, προσαυξανόμενο κατά 1.200 ευρώ για τον/την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας (ανήλικο ή προστατευόμενο τέκνο). Και για τις δυο περιπτώσεις ισχύουν ταυτόχρονα και περιουσιακά κριτήρια: η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 150.000 ευρώ για μεμονωμένο άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος.

Επιπρόσθετα το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το τριπλάσιο του αντίστοιχου ορίου εισοδήματος. Σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης το τελευταίο έτος δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση χορήγησης δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης.

Δωρεάν φάρμακα δικαιούνται χωρίς εισοδηματικά – περιουσιακά κριτήρια οι ανάπηροι με ποσοστό 67% και άνω, άτομα που φιλοξενούνται σε θεραπευτικές δομές, φυλακισμένοι κ.ά. Εκκρεμείς αιτήσεις για έκδοση ή θεώρηση βιβλιαρίων θα εξετάζονται για την δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη. Η νοσηλεία είναι δωρεάν από την ημερομηνία δημοσίευσης το νόμου 4368, δηλαδή από 21/2/2016. Δεν εκδίδονται πλέον βιβλιάρια ή πιστοποιητικά κοινωνικής προστασίας.

Εκ των παραπάνω προκύπτει ποιος δεν δικαιούται την μηδενική συμμετοχή:

  • Όσοι ΑμεΑ έχουν εισόδημα άνω των 6000 ευρώ ετησίως
  • Όσοι ΑμεΑ έχουν καταθέσεις άνω των 18.000 ευρώ
  • Όσοι  (μη ΑμεΑ) έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 2400 ευρώ ή αν πρόκειται για ζευγάρι, άνω των 3600 ευρώ ετησίως.